Forums

Clape.ro :: Forums :: Echipamente si accesorii :: Echipamente audio
 
<< Previous thread | Next thread >>
SONORIZAREA ...între mit și realitate
Go to page       >>  
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
Author Post
Cuslea_FM
Fri Oct 26 2012, 11:53PM

Registered Member #10858
Joined: Sat Mar 03 2012, 05:59PM
Posts: 909

Pornind de la cele câteva "secrete ale sonorizării audio" expuse în acest thread LINK: Click aici ! ...încep acest subiect întrebându-vă cam ce părere aveți dvs. în general despre acest tip de sisteme PA de amplificare ultra-compacte, gen HK Audio - Lucas Nano 300, Bose L1, Fender Passport Executive ?! Să fie oare acesta viitorul echipamentelor profesionale de amplificare audio ?!

M-ar interesa opiniile dvs. în special în ceea ce privește revoluționarul concept Lucas Nano 300 lansat pe piață la prețul de aprox. 599€ de compania germană HK Audio, acest produs fiind pezentat ca un sistem audio ultra-compact din categoria "Personal Pro Audio" destinat pentru evenimente mai mici, cu un public mai restrâns, format dintr-un auditoriu de aprox. 50 de persoane.

Se spune că proiectanții HK Audio au corelat toate cunoștințele de acustica si electronică dobândite peste decenii de specialiști în proiectarea și fabricarea boxelor, iar rezultatul ar fi Lucas Nano 300, care, ptr. un sistem PA de amplificare ultra-compact de asemenea dimensiuni reduse are o putere și o fidelitate surprinzătoare, dispunând în total de 230W (SPL 112-116 dB), această putere fiind distribuită după cum puteți vedea în prezentarea detaliată a acestui sistem pe site-ul oficial al producătorului:

LINK: Click aici ! & LINK: Click aici !

...pun și câteva clipuri să vedeți mai bine ce și cum:








[ Edited Fri Dec 28 2012, 12:42PM ]


Back to top
florin chitara
Sat Oct 27 2012, 12:51AM
Registered Member #8829
Joined: Thu Jan 28 2010, 03:49PM
Posts: 233
eu am cantat mult aici in uk cu boxe Hk Audio, jos palaria un sunet placut si au putere mare, le recomand cu multa incredere!

Back to top
admin
Sat Oct 27 2012, 03:41AM


Registered Member #1
Joined: Wed May 21 2008, 07:43PM
Posts: 1805
Am cantat ani de zile pe un sistem HK (Made in Germany) de 1800 Wati RMS, de care am fost foarte multumit. Raport calitate/pret = IMBATABIL!

Au un sunet pufos, cald, placut, nu sunt stridente ... Am "tras" pe ele "fara mila", cu un PowerMate 1000-2 care in anumite situatii ajungea pe "limit" si niciodata n-am avut vreo problema cu boxele HK, nu s-a ars nici o inalta si nici vreun alt difuzor.
HK-urile pe care le-am avut, erau echipate cu difuzoare Eminence (Made in USA) si tweetere Fostex.

Au si cateva modele de boxe cu care au dato-n bara (cele de 15 toli din seria Premium Pro), care sunt echipate cu difuzoare Sica (MARE GRESEALA!). Din aceeasi serie (Premium Pro), cele de 12 toli si subwoferele de 18 toli, sunt echipate cu difuzoare Eminence si suna foarte bine.
Dar, sa nu uitam ca si Dynacord-ul, RCF-ul, EV-ul, Mackie, etc... au dat-o in bara cu cateva modele de boxe ...


[ Edited Sat Oct 27 2012, 03:57AM ]


Back to top
Cuslea_FM
Sat Oct 27 2012, 01:22PM

Registered Member #10858
Joined: Sat Mar 03 2012, 05:59PM
Posts: 909
Cuslea_FM a scris ...

Cam ce părere aveți dvs. în general despre acest tip de sisteme PA de amplificare ultra-compacte, gen HK Audio - Lucas Nano 300, Bose L1, Fender Passport Executive ?! ...Să fie oare acesta viitorul echipamentelor profesionale de amplificare audio ?!

M-ar interesa opiniile dvs. în special în ceea ce privește revoluționarul concept Lucas Nano 300 lansat pe piață la prețul de aprox. 599€ de compania germană HK Audio, acest produs fiind pezentat ca un sistem audio ultra-compact din categoria "Personal Pro Audio" destinat pentru evenimente mai mici, cu un public mai restrâns, format dintr-un auditoriu de aprox. 50 de persoane.

Se spune că proiectanții HK Audio au corelat toate cunoștințele de acustica si electronică dobândite peste decenii de specialiști în proiectarea și fabricarea boxelor, iar rezultatul ar fi Lucas Nano 300, care, ptr. un sistem PA de amplificare ultra-compact de asemenea dimensiuni reduse are o putere și o fidelitate surprinzătoare, dispunând în total de 230W (SPL 116 - 118 dB), această putere fiind distribuită după cum puteți vedea în prezentarea detaliată a acestui sistem pe site-ul oficial al producătorului:

LINK: Click aici ! & LINK: Click aici !

...pun și câteva clipuri să vedeți mai bine ce și cum:

LINK: Click aici !
LINK: Click aici !
LINK: Click aici !

În afară de greutatea redusă și de design-ul foarte practic, iată câteva dintre detaliile care mie personal mi-au atras atenția la acest sistem, considerându-le extrem de importante ...și anume:

1. de obicei HK-urile sunt printre foarte puținele modele de boxe/sisteme PA care au un răspuns în frecvență aprox. liniar (aprox. ptr. că liniaritatea perfectă e practic imposibil de atins)

2. dif-urile montate în Lucas Nano 300 au fost proiectate și dezvoltate special de Celestion pentru acest sistem PA marca HK Audio

3. acest sistem a fost atât de meticulos proiectat și realizat încât, până și materialul plastic din care sunt confecționate incintele boxelor nu e un material plastic obișnuit, ci e de fapt un soi de poliamidă anti-rezonantă, special concepută în laboratoare ptr. a îndeplini întocmai acele proprietăți care să permită aplicabilitatea perfectă a noțiunilor de fizică acustică care au stat la baza proiectării carcaselor

(poliamida = un tip de mase plastice obținute prin polimerizare sau prin policondensare a aminoacizilor, folosite la fabricarea fibrelor sintetice)

4. faptul că HK Audio oferă 5 ani de garanție ptr. Lucas Nano 300, probabil că spune multe despre calitatea și fiabilitatea acestui sistem ultra-compact de amplificare "Made in Germany"

[ Edited Fri Jan 25 2013, 09:50PM ]


Back to top
admin
Sat Oct 27 2012, 04:02PM


Registered Member #1
Joined: Wed May 21 2008, 07:43PM
Posts: 1805
Da, e foarte adevarat !!! Majoritatea boxelor HK au raspuns liniar. Cei mai multi probabil ca nici nu realizeaza acest lucru si importanta acestei caracteristici deosebite!!!!

Back to top
marianmoisii
Sun Oct 28 2012, 11:54PM

Registered Member #6772
Joined: Sun Mar 01 2009, 02:14AM
Posts: 273
pretul 500 de euro nu mi se pare un pret chiar mic pentru un produs care dezvolta o putere de doar 230 W... probabil acest produs a fost gandit pentru evenimente mai mici...

Back to top
Cuslea_FM
Mon Oct 29 2012, 12:32PM

Registered Member #10858
Joined: Sat Mar 03 2012, 05:59PM
Posts: 909
marianmoisii a scris ...

pretul 500 de euro nu mi se pare un pret chiar mic pentru un produs care dezvolta o putere de doar 230 W... probabil acest produs a fost gandit pentru evenimente mai mici...

Așa e Marian, Lucas Nano 300 e un produs din categoria “Personal Pro Audio” și a fost gândit ca un sistem audio Pa ultra-compact pentru evenimente mai mici, fiind astfel destinat unui public mai restrâns format dintr-un auditoriu de aprox. 50 de persoane ...HK Audio oferă însă o gamă largă și foarte diversificată de produse menite să satisfacă chiar și cele mai exigente nevoi și pretenții LINK: Click aici ! & LINK: Click aici !

Eu am "testat" personal Lucas Nano 300 la magazinul de instrumente muzicale și echipamente audio al unui prieten de aici din Italia și pot spune cu mâna pe inimă că efectiv am rămas cu gura căscată auzind cum sună acest sistem ...și asta poate tocmai ptr. că nu m-aș fi așteptat niciodată la asemenea putere și fidelitate surprinzătoare, vazându-l așa de "pipernicit" și necunoscând în prealabil caracteristicile sale tehnice, rezultatele măsuratorilor puterii si intensităţii semnalului sonor și graficele de testare a răspunsului său în frecvenţă ../../images/emotes/yahoo/yahoo_winking.gif

Da, într-adevăr ...Lucas Nano 300 dezvoltă per total o putere de doar 230W (SPL 112 - 116 dB) dar acești 230W chiar sunt reali, spre deosebire de alte boxe sau sisteme PA în fișa tehnică a cărora sunt specificate unele caracteristici care de fapt nu sunt reale, acestea neconfirmându-se nici pe departe în practică !
...În fișa tehnică a câtora dintre boxele și sistemele PA disponibile pe piață nu e specificat că acestea dezvoltă puteri impresionante, când de fapt în realitate ele de-abia ajung la jumătate din puterea respectivă ?!
...În fișa tehnică a câtora dintre boxele și sistemele PA disponibile pe piață nu e specificat că acestea acoperă o gamă completă a spectrului de frecvenţe (adică intervalul cuprins intre 20Hz si 20kHz) reproducând astfel cu precizie un sunet de calitate, clar, amplu, complet, când de fapt în realitate însă nu e deloc așa ?!
...Câți dintre producători trec în fișele tehnice ale produselor lor și valorile percentuale ale procentajului total de distorsiuni armonice pe care îl au la diferite trepte de volum echipamente audio pe care respectivii producători le fabrică și le comercializează ?! ...Vă spun eu, foarte puțini, iar HK Audio e unul dintre producătorii care trec în fișele tehnice ale produselor pe care le fabrică și le comercializează chiar și acele caracteristici pe care alții se străduiesc din răsputeri să le ascundă, ceea ce denotă seriozitatea și corectitudinea acestei compani !!! ../../images/emotes/yahoo/yahoo_winking.gif

Una dintre aceste caracteristici se regăsește de exemplu în specificațiile tehnice ale amplificatorului de putere implementat în Lucas Nano 300, specificații care arată următoarele valori percentuale ale procentajului total de distorsiuni armonice:

typical @ 1db below clip 0.04 %
20 kHz @ 1db below clip 0.07 %


...Referitor la acest aspect, ce pot să zic, s-ar fi putut și mai bine de atât, însă acu' sunt conștient că nici nu poți să ai pretenția ca la prețul la care e cotat pe piață în momentul de față Lucas Nano 300 (aprox. 599€) să dispui de aceleași performanțe de care dispune un sistem care costă câteva mii de euro !!!
Oricum, singurul "minus" (să zic așa) de luat în calcul la alegerea acestui sistem e de fapt factorul de distorsiuni armonice destul de măricel, știut fiind faptul că de altfel toate sculele audio profesionale ieftine au un THD destul de mare, peste 1% (de regulă 5-10%). și că deja de la 2-3% distorsiunile devin perceptibile din punct de vedere muzical ...la partea cu puterea totul fiind de fapt relativ și oarecum subiectiv, fiind condiționat de necesitățile, pretențiile și de standardele de calitate la care se raportează fiecare în parte, în funcție de cât îi permite buzunarul ../../images/emotes/yahoo/yahoo_winking.gif

[ Edited Mon Jan 14 2013, 09:01PM ]


Back to top
sarac.lipit
Mon Oct 29 2012, 02:24PM

Registered Member #45
Joined: Thu May 29 2008, 12:31AM
Posts: 2458
hmmm tehnicalli vorbind, e mici şi jucăuşe...
în fond, am cîntat ani de zile pe 2X200 de pe PA410... şi nu era nimeni şucărit...
probabil 2 sisteme sunt ideale.... şi se pretează perfect la şalele mele...

Back to top
Cuslea_FM
Mon Oct 29 2012, 07:31PM

Registered Member #10858
Joined: Sat Mar 03 2012, 05:59PM
Posts: 909
sarac lipit a scris ...

hmmm tehnicalli vorbind, e mici şi jucăuşe...
în fond, am cîntat ani de zile pe 2X200 de pe PA410... şi nu era nimeni şucărit...
probabil 2 sisteme sunt ideale.... şi se pretează perfect la şalele mele...

Perfect de acord maestre SL ...pe mine unu' chiar mă bate serios gândul să renunț la "dulapurile" pe care le am în prezent și să-mi iau două astfel de sisteme, cu care sunt convins că o să-mi fac foarte bine treaba, cu atât mai mult cu cât le voi folosi în localuri mici-medii, pentru evenimente destinate unui public mai restrâns format dintr-un auditoriu de max. 100 de persoane !

Am observat și eu însă (în special la noi, la români) o oarecare reticență în ceea ce privește acest tip de sisteme audio PA ultra-compacte, foarte multe persoane ferindu-se să cumpere boxe / sisteme PA cu dif-uri mai mici de 15 inch ...am observat că marea majoritate a muzicanților își iau boxe cât mai mari și mai puternice, pe care însă unii nu le folosesc niciodată la capacitatea lor maximă, ptr. că cea mai mare parte dintre aceștia sunt de fapt muzicanți "de cârciumă" desfășurându-și de obicei activitatea în localuri mici și mijlocii ...și atunci, dacă probabil aceștia nu vor susține niciodată concerte mari în aer liber sau în săli enorme, eu unul chiar nu înțeleg de ce țin ei cu tot dinadinsul să-și ia tot felul de "dulapuri" imense, cu dif-uri cât roata carului ...cu atât mai mult cu cât dacă acele boxe de mare putere vor fi folosite în locații mici, acestea nu vor putea lucra la volumul mare ptr. care au fost de fapt proiectate și atunci e evident că boxele respective nu vor avea un randament bun și deci, nici nu vor suna cum trebuie ?!
...La fel și cu subwoofer-ele mari cu dif-uri d-alea de 18" sau de 21" care, datorita acordajului jos (16 - 45 Hz) și al faptului că în locații mici acestea nu vor putea lucra la volumul mare ptr. care acestea au fost de fapt proiectate, și atunci, din nou e evident că respectivele boxe nu vor avea un randament bun și deci nu vor scoate un bass ca lumea !!! Bașii care se pretază cel mai bine ptr. cântatul la cârciumă (îndeosebi folclor) sunt cei de 15" montați în incinte cu volumul interior cuprins în intervalul 120 - 160 litri, acordate undeva la 70 -90 hz ...dar, dacă incinta boxei e însă de tip "bass reflex" dif-ul poate fi și mai mic de 15" însă în acest caz calitatea sunetului și răspunsul în frecvență al boxei respective depinde extrem de mult de următorii factori:

a) de precizia calculelor volumului intern al incintei în funcție de parametri reali ai dif-ului;
b) de acordajul incintei în funcție de dimensiunile tubului de bass sau a placii de sub dif;
c) de materialul din care e confecționată incinta boxei, de forma interioară a incintei, de căptușirea cu material fono-absorbant a interiorului incintei și de foarte mulți alți factori care trebuiesc luați în calcul la achiziționarea sau confecționarea unor boxe / sisteme PA, factori la care într-o oarecare măsură și în limita sumarelor mele cunoștințe am făcut și eu referire în acest thread LINK: Click aici ! pe care ulterior l-am abandonat, deoarece vorbeam cam de unul singur, ca televizorul (ca să nu zic, ca prostu') ../../images/emotes/yahoo/yahoo_oh_go_on.gif

[ Edited Mon Dec 03 2012, 10:12PM ]


Back to top
bebykorg
Mon Oct 29 2012, 07:47PM

Registered Member #533
Joined: Tue Jul 29 2008, 06:54PM
Posts: 1018
HK sunt niste boxe ideale..am cantat pe ele si stiu ce spun.
LINK: Click aici !
LINK: Click aici !
cine poate sa cumpere asa ceva nu-i mai trebuie altceva. S-a terminat povestea..Muschi sa ai sa cari de ele si bineinteles.. lovele sa cumperi asa ceva.

Back to top
Go to page       >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by Clape.ro

! În atenţia noilor înregistraţi pe site!


Comentarii noi


[download] enigma.ppf Posted by unaidiu on 17 May : 00:12
... in format SF2


[download] Set Korg PA2X 2023 - Alexandru Soare Posted by apbgd on 11 May : 18:05
Foarte bun setul, se simte ca e cel original, multumim de up1715439966 ]


[download] Set Pa1000 2023 ABX Posted by bliviu27 on 07 May : 16:11
Descrierea nu este corecta. Nu contine preseturi TC Helicon. Folderul Voicepreset este gol.


[download] SET KORG PA600 S.R. Posted by acery71 on 05 May : 22:45
Are tonuri ok , pentru cine vrea sa lucreze ,ca nu este tot setul asa cum spera fiecare , asta este , se cumpara pa4x/pa5x , nu mai sunt probleme de memorie si s-a rezolvat tot. Or [more ...]


[download] SET KORG PA600 S.R. Posted by mark on 02 May : 21:26
Salut , da este vechi pentru ca nimeni nu face pentru pa600.Toti le repeta cu balarii.Am cumparat multe seturi,asta mi-sa parut cit de cit bunicel desi are multe defecte.





Facebook page





Îţi place siteul ? Susţine acest site: adăugă codul de mai jos pe siteul tău.
Clape.ro



Siteul Muzicantilor


Mobile Theme Setări confidenţialitate

Zuma Deluxe Sitemap