Forums

Clape.ro :: Forums :: Alte subiecte :: Discutii generale

<< Previous thread | Next thread >>
Cabluri orga/mixer...balansate sau nu?
Go to page       >>  
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
Author Post
dan_68
Tue Jan 15 2013, 10:51AM

Registered Member #4847
Va salut...as avea o intrebare scurta...intre orga si mixer pe o lungime de peste 5 m trebuie sa folosesc cabluri balansate adica cu jakuri stereo si lipite toate trei firele (masa, plus ,minus) sau cabluri nebalansate cu jakuri mono.....iar atunci cand merg doar cu un singur cablu din orga acesta cum trebuie sa fie? multumesc....mentionez ca am pa 800 cu mixer PM1000/2....iar actualmente merg cu doua sau dupa pozitionare cu unul cablu ambele cu toate jakurile mono deci cabluri nebalansate lungi de peste 5 m..si am un pic zgomot de fond pe canalul de orga....ce ziceti trebuie schimbate?

Back to top
Cuslea_FM
Tue Jan 15 2013, 11:46AM

Registered Member #10858

În primul rând balansat nu înseamnă stereo, deci ptr. stereofonie trebuie obligatoriu să ieși din clapă cu două cabluri, unul ptr. L și altul ptr. R ...clapele, ca de altfel majoritatea instrumentelor electronice, au ieșiri balansate care merg la fel de bine atât cu cabluri balansate cât și cu cabluri nebalansate.

1) Pentru distanțe mici, de până la aprox. 5 – 8 metri, poți folosi cabluri nebalansate, cu conectori TS.

2) Pentru distante mai mari de 5 – 8 metri e bine să folosești cabluri balansate cu conectori TRS, deoarece acestea reduc sensibilitatea semnalului tău audio la zgomotele exterioare și inerferența acestuia cu alte semnale perturbatoare provenite de la câmpul electric, magnetic sau electro-magnetic degajat de alte surse.

Obs: Ptr. pierderi cât mai mici ale semnalului audio sunt recomandate cabluri de lungime cât mai scurtă cu putință, deoarece, cu cât cablurile vor fi mai lungi cu atât și pierderile de semnal și de dinamică vor fi mai mari ...ptr. evitarea interferenței semnalului tău audio cu alte semnale exterioare perturbatoare, nu ține niciodată cablurile de semnal mic lângă cablurile de semnal mare (cum ar fi de ex. cablurile microfoanelor și ale boxelor active lângă cablurile boxelor pasive sau cablurile de alimentare de la rețeaua de curent electric)

PS: Pentru o edificare mai amplă referitor la subiectul în cauză, citește:

LINK: Click aici !

[ Edited Tue Jan 15 2013, 07:53PM ]

Back to top
dan_68
Tue Jan 15 2013, 01:09PM

Registered Member #4847
multumesc mult colega...ai fost de ajutor.....o zi buna.

Back to top
dan_68
Tue Jan 15 2013, 03:41PM

Registered Member #4847
LINK: Click aici ! ziceti de aceste cabluri sant profesionale oare?

Back to top
victor_petrescu
Tue Jan 15 2013, 04:50PM

Registered Member #1769
cordial e foarte bun.mult peste proel sau alte balarii deastea scumpe si proaste.

Back to top
adt
Tue Jan 15 2013, 05:06PM
Registered Member #10086
si eu folosesc tot cordial,ca si cele de care a intrebat dan_68 si sunt forte multumit de ele

Back to top
Cuslea_FM
Tue Jan 15 2013, 05:31PM

Registered Member #10858
dan_68 a scris ...

LINK: Click aici ! ziceti de aceste cabluri sant profesionale oare?

Eheheee, aici deja totul depinde numai de gustul tău personal, știut fiind faptul că sunetul poate diferi ușor de la un cablu la altul, timbrul sonor fiind influențat într-o oarecare măsură în funcție de proprietățile de conductibilitate electromagnetică ale materialelor din care sunt conectorii metalici și respectiv conductori metalici ai cablului (puritatea metalului, densitatea, procentajul de aliaje conținut, etc.), în funcție de grosimea conductorilor (care influențează impedanța cablului), în funcție de tipul și proprietățile izolatoare ale materialelor care asigură izolația cablului, în funcție de tipul de ecranare care asigură scutul anti semnale exterioare perturbatoare de ordin electric, magnetic sau electro-magnetic ...și multe alte chesti care sunt oarecum "secretele profesionale" ale fiecărui producător în parte, și astfel că nu prea sunt dezvăluite publicului larg.

Dacă te pricepi un pic, iei cablu d-ăla bun "la metru", niște jack-conectori pe măsură și îți trântești singur niște cabluri super ...plus că ieși și mult mai ieftin.

Acu' totul depinde doar de ce sumă de bani vrei să aloci ptr. cablurile astea, că doar cre' că ști și tu că nimic bun nu e gratis pe lumea asta și calitatea de obicei costă ../../images/emotes/yahoo/yahoo_tongue.gif

Eu de ex. am cabluri "Monster Cable Studio Pro SP1 12" cărora le-am schimbat jack-conectorii care intră în clapă cu jack-conectori "Neutrik NP2 RX-Timbre" ../../images/emotes/yahoo/yahoo_winking.gif

Atenție însă, se merită să cheltuiești bani pe cabluri scumpe doar dacă întreg "lanțul" de componente care alcătuiește sistemul audio e unul de calitate ...dacă nu, n-are nici un rost, fiindcă oricum nu se vor sesiza diferențe majore, "finețurile" timbrice ale diferitelor cabluri fiind practic insesizabile în acest caz !

Oricum, și la alegerea cablurilor totul e oarecum relativ și subiectiv și până la urma urmei doar tu poți decide care dintre ele îți place mai mult ...dacă nu ai posibilitatea ca înainte de a face o alegere să asculți LIVE mai multe cabluri, ascultă-le măcar pe youtube: LINK: Click aici ! și informează-te despre ele pe 'net...

[ Edited Fri Jan 18 2013, 12:27AM ]

Back to top
ValiS
Tue Jan 15 2013, 06:43PM

Registered Member #4
Dle Cuslea...pe cablurile mai sus mentionate se intinde si rufe..? Depinde de greutate,culoare..? Ce impedanta trebuie sa aiba daca pui izmene..?

Back to top
Cuslea_FM
Tue Jan 15 2013, 06:45PM

Registered Member #10858
ValiS a scris ...

Dle Cuslea...pe cablurile mai sus mentionate se intinde si rufe..? Depinde de greutate,culoare..? Ce impedanta trebuie sa aiba daca pui izmene..?

../../images/emotes/yahoo/yahoo_rofl.gif ...Vali, dacă vrei scriu un "tratat ștințific" și pe tema asta ../../images/emotes/yahoo/yahoo_rofl.gif

[ Edited Tue Jan 15 2013, 06:49PM ]

Back to top
dan_68
Wed Jan 16 2013, 09:21AM

Registered Member #4847
ValiS.....ESTI TARE FRATE....multumesc oricum pentru ajutor...pana la urma le-am comandat pe acestea... LINK: Click aici !

[ Edited Wed Jan 16 2013, 09:26AM ]

Back to top
Go to page       >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF