Forums

Clape.ro :: Forums :: Alte subiecte :: Discutii generale

<< Previous thread | Next thread >>
Muzica live...muzicantii, incotro ne indreptam?
Go to page   <<        >>  
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
Author Post
bebykorg
Mon May 13 2013, 07:48PM

Registered Member #533
Am trait vremurile alea de care povesteste Robert. Lumea insa s-a schimbat. Inainte vreme cati faceau nunta cu DJ ??? Era rusine..!! Nici nu se punea problema. Acum insa DJ-ii sunt din ce in ce mai in fata. Nu am nimic cu ei. Asta este situatia. Traim in economie de piata.Cerere si oferta. Multi muzicanti s-au lasat de meseria asta deoarece la momentul asta nu prea mai merge treaba. Nu poti sa traiesti doar din muzica la petreceri sau sa mai canti seara in restaurant. Sigur.. sunt si exceptii, dar eu ma refer la marea majoritate a muzicantilor. Un alt aspect ar mai fi si multimea de muzicanti aparuti peste noapte. In vremurile alea de care povestesti tu Robert nu erau asa multi. Acum insa.. s-a mai schimbat situatia. Daca la un instrumentist tehnica nu poate ascunde greselile in cantare , un solist vocal destul de slab dar cu tehnica de astazi poate sa faca niste cantari de zici ca nu este adevarat( vocalist , efecte voci etc.. ). Si ca sa pun capac la toate nu uitati colegi de fisc. Daca mai pui la socoteala si darile care trebuie sa le dai la stat.. chiar ca nu prea mai renteaza muzica fata de cati bani trebuie sa investesti numai in aparatura , nu mai vorbesc de timp.Dar cu riscul ca ma va trage de urechi pretenu Vali , ma repet ... mult - putin , castigi ceva. Daca stai degeaba ce faci ? Nu vine nimeni la poarta sa-ti dea ceva pe degeaba.

Back to top
Cisnadian
Mon May 13 2013, 08:23PM

Registered Member #10572
Da Roberto 80, te inteleg perfect, am trait si eu vremurile anilor '80
cand ne faceam noi boxele si amplificatoarele si vedem cu totii care sunt conditiile in ziua de azi, locuiesc in Germania din '90 si cunosc prea bine situatia muzicantilor si Dj de aici.
Asemanarea e mare, ba in Germaina e chiar mai greu, in primul rand folclorul e ca si inexistent ,doar un grup restrans au placerea de a asculta un vals sau o polca, iar la dans sunt greu de urnit.
Si in al doilea rand tinerii de 15-25 de ani nici nu mai petrec la nunti sau alte sarbatori ,daca vin , stau doar pana cans se serveste masa dupa care plec la discoteca.
Evolutia DJiilor m-a pus adeseori pe ganduri mai ales preajma unor investitii , gandindu-ma ca anii nostrii in ale muzicii sunt numarati si oare mai merita sa-mi iau o alta clapa , sau ma las definitiv.
Nu prea cred ca avem de ales, tehnica va avansa incat va veni si ziua cand nici DJii nu vor mai fi cautati , poate se vor oferi la nunti spectacole online sau te mir ce alte dracovenii.
Cred ca formatia *The buggless* canta la inceputul anilor 80 un cantec care are un sambure de adevar: Video kill the radio star...

Back to top
Cuslea_FM
Mon May 13 2013, 08:28PM

Registered Member #10858

În lumea contemporană "modernă și multilateral dezvoltată" în care trăim (și care, între noi fie vorba, geme de atâta de prostie câtă zace în ea) chiar n-ai cum să educi d.p.d.v. muzical atâția amar de oameni (deși carențele de educație ale "prostimii" sunt pe toate celelalte planuri, nu doar în ceea ce privește muzica) ...conform rezultatelor ultimelor statistici făcute la nivel mondial, lucrurile vorbesc de la sine despre nivelul de cultură și de educație într-o rapidă și continuă scădere al majorității tinerilor din generațiile cu vârste de până în 35 - 40 de ani, unii dintre aceștia fiind semi-analfabeți sau chiar 100% analfabeți, fiindcă nu prea au dat deloc pe la școală, dar nici cei care au mai dat pe la școală nu sunt prea departe, fiindcă oricum au trecut prin ea "ca gâsca prin apă" (pfff, și când te gândești că "specimenele" astea au dat sau vor da naștere unor copii, care îi vor avea pe ei ca exemplu și pe care vor trebui să-i educe prin prisma vastelor și aprofundatelor lor pregătiri și experiențe ../../images/emotes/yahoo/yahoo_at_wits_end.gif )

Haosul caracteristic capitalismului sălbatic occidental, ptr. care în '89 unii și-au jerfit viețile, a cuprins inevitabil și lumea muzicală românească, iar actualmente e complet răsturnată și la noi ierarhia de valori în acest domeniu (mediu extrem de propice ptr. făurirea după modelul occidental a așa-ziselor "vedete de carton" pe spinarea cărora producătorii se îmbogățesc câștigând averi colosale din muzica comercială, foarte foarte proastă calitativ, care e ascultată de marea și inepuizabila masă a "prostimii")

Azi, muzicanciu playbak-ist e "în trend", flașneta arranger "e baza" și maneaua cocalarească "e forța" ../../images/emotes/yahoo/yahoo_tongue.gif

...așa că i-a mai lăsaț' voi vrăjala, șî luaț' d-acia, ca să ascultă șî urechea voastră o maneauă zbengoasă, șî să să oftică Roberto șî toț' lăutarii, ete-așa, pe sistem, fără număr - fără număr:

P.S. ../../images/emotes/yahoo/yahoo_rofl.gif

[ Edited Mon May 13 2013, 09:59PM ]

Back to top
pustiulica
Mon May 13 2013, 10:29PM

Registered Member #11427
Salutare!
La subiectul propus:
Pareri: Este asa cum ai scris tu, dar noi putem face lucrurile sa fie altfel macar in comunitatea asta si intre prietenii si cunoscutii nostri.
Eu o fac astfel:
- peste doua luni la nunta am luat o trupa cu vioara, saxofon, acordeon, clapa, solist si solista carora le-am acordat incredere sa faca programul cum stiu ei
- le recomand prietenilor acelasi lucru si nu DJ
- dupa 3-4 ani in care am fost dj la petrecerile prietenilor am pus mana pe clapa sa invat sa le cant live muzica usoara mai veche si mai noua sa le arat ce frumos suna ceva live, nu PC-ul...
-ii scot o data sau de doua ori pe luna la restaurant unde canta un taraf excelent... de ceva timp imi propun ei sa iesim acolo, semn ca le place
-am facut cadou chitara mea, de care efectiv nu mai aveam timp, unui copil sa invete sa cante.
Sugestii:
-trebuie sa facem ce tine de fiecare dintre noi ca sa ducem macar cunoscutii pe calea valorilor!
Opinii:
-tatal meu, care in anii de care vorbesti tu canta la Sonoritati Danubiene, Mamaia si mai apoi la nunti cu bassul/vioara si vocea, acum invata copii sa cante la chitara, iar la scoala unde este invatator ii intampina pe copii in clasa intai cu chitara de gat... si le canta zilnic sa le arate ca exista si altceva decat taraf tv...
- in Luncavita de unde sunt eu, primarul (35 de ani) a reinviat toate traditiile populare si le canta oamenilor cu fiecare ocazie piese compuse de un mare rapsod al satului Puiu Spiru!

Nu vreau sa plictisesc, concluzionez prin a spune: daca fiecare dintre noi va face ce stie/poate, macar pentru oamenii care merita, cred ca noi astia "prosti dar multi" am putea schimba ceva in viitorul neamului asta romanesc, macar la nivelul nostru!

PS: oricant de needucata ar fi urechea muzicala a oamenilor eu vreau sa cred ca sufletul simte diferenta dintre midi si instrument ../../images/emotes/yahoo/yahoo_happy.gif

[ Edited Mon May 13 2013, 10:35PM ]

Back to top
D-A-N
Tue May 14 2013, 09:10AM

Registered Member #8
Fratilor,palavragim degeaba! procesul e ireversibil; daca ne-am dorit capitalism...asta avem din pacate!Ce timpuri erau odata!OFFF!!!!

[ Edited Tue May 14 2013, 09:11AM ]

Back to top
pustiulica
Tue May 14 2013, 09:47AM

Registered Member #11427
D-A-N a scris ...

Fratilor,palavragim degeaba! procesul e ireversibil; daca ne-am dorit capitalism...asta avem din pacate!Ce timpuri erau odata!OFFF!!!!

La ce timpuri te referi, la cele in care eram prizonieri in propria tara? Sau la cele in care aveam dreptul sa ne inscriem pe o lista platind singura masina pe care aveam voie sa o cumparam cu 2 ani de zile inainte si apoi cautand pe cineva sa dam o spaga sa o luam mai repede? A si mai era ceva, la acele timpuri te referi in care cineva ne repartiza si ne obliga sa mergem la serviciu... s-au dus vremurile alea din fericire, oamenii acum sunt liberi si fac cu capul lor ceea ce vedem... bine, rau Dumnezeu stie!
Sa revenim totusi la muzica, acolo unde cel putin teoretic fiecare poate face cate ceva. ../../images/emotes/yahoo/yahoo_winking.gif

Back to top
bebykorg
Tue May 14 2013, 11:29AM

Registered Member #533
@pustiulica.. ceea ce spui tu poate ca le stii din povestite.Fiecare avem dreptul la o opinie , dar sa te vad pe tine somer la 50.. si ceva de ani sa vad cine te mai angajaza. Spui ca nu puteai sa-ti iei o masina iar acum poti sa-ti cumperi 10 . Din punctul meu de vedere poti sa-ti cumperi si avion dar sa dovedesti de unde ai avut banii cu care ai facut achizitia.Daca nu se confisca de catre stat si mai intri si pe la puscarie nitel sa meditezi. Dar asta este alta problema. Vorbeam de muzica.. ca si alte multe sectoare de activitate si din muzica s-a facut varza. Nu vorbesc doar de lautari , dar imi aduc aminte de festivalul de muzica de la Mamaia( de exemplu ) unde chiar erau promovate valori. Acum nu mai exista o scara a valorilor nicaieri . Si muzica la fel ca si alte domenii au avut de pierdut in fata capitalismului in care cica traim noi acum.

Back to top
pustiulica
Tue May 14 2013, 11:47AM

Registered Member #11427
@Mitica, bineinteles ca fiecare are dreptul la opinie, eu doar am pus niste intrebari care sa ne ajute sa ne aducem aminte de realitatea de inainte, nu doar de partea frumoasa. Creierul omenesc este conceput sa retina doar lucrurile bune, pentru a nu o lua razna incarcandu-ne cu cele rele.
Poate ca eu stiu unele lucruri din povesti, am trait doar 8 ani in comunism, dar stiu sigur cum a ajuns tata sa cante la Mamaia... simplu cunostea pe cineva la Bucuresti... voce avea si are, dar atunci conta mai mult pe cine cunoasteai... dar uitam repede niste lucruri... printre altele si faptul ca majoritatea nici bancuri nu indraznea sa zica de frica securitatii... Macar acum ne-am castigat dreptul de a spune ce gandim si simtim!
Probabil ca este nasol somer la 50 de ani atunci cand obisnuinta (boala grea) ne spune ca cineva (eventual statul) ar trebui sa ne ofere ceva...
Asta este parerea mea, imi cer scuze daca deranjeaza si este ultima replica pe care o dau tangenta cu subiectul, subiect care mi se pare extrem de interesant, pentru ca am convingerea ca noi cei care constientizam problema pe care a ridicat-o Robert putem face ceva sa schimbam lucrurile, macar pe langa noi!
Intotdeauna schimbul de idei de valoare a dus oamenii intr-o directie buna! ../../images/emotes/yahoo/yahoo_happy.gif

[ Edited Tue May 14 2013, 11:54AM ]

Back to top
bebykorg
Tue May 14 2013, 12:08PM

Registered Member #533
Robert spunea de un fapt precum ca sunt muzicanti care folosesc clapa doar la folclor iar la muzica usoara folosesc negative. Eu plusez si spun ca sunt situatii cand folosesti chiar si negative de folclor , facute cu taraf adevarat. Cine stie cum suna un taraf si cum suna o clapa vede diferenta. Treaba asta cu negative se intampla deoarece nu sunt formatii de sine statatoare , cu ani de cantat in aceeasi formula. Pica o cantare , se strang repede cativa muzicanti si hai la nunta. Am trait si eu experiente de genul asta . Muzica usoara s-a cantat numai dupa negative , solistul a venit cu negativele , le-am varsat in clapa si da-i bataie. Cand esti trupa adunata ad-hoc e greu sa stii piesele cuiva cu care nu ai mai cantat niciodata , iar muzica usoara este totusi un segment sensibil. Rezolvari la problema ridicata de Robert..?? Ar fi ceva dar asta implica multe chestii .....,, neprietenesti si necolegiale " ca sa spun asa si nu este genul meu. Prefer sa fiu prieten cu toata lumea chiar daca de multe ori am avut de pierdut si timp si bani..!Daca topicul este interesant pentru colegi pot dezvolta subiectul.

Back to top
BUYER
Tue May 14 2013, 12:15PM
Registered Member #11247
ValiS a scris ...

Unii"baieti"ne numesc"viespi"..! Poate nu stiu ca viespile sint veninoase si NU pierd acul..! Si decit"trantori",e de preferat oricind sa fii viespe,mai ales daca,la modul figurat,poti intepa (..pe acei care inteleg ironiile...desi nu ma astept).Mai nou,se multumeste cu plecaciune celor care"mi-au cumparat setul"..! ON-TOPIC:S-a mai discutat problema,colega Robert..! Dar,stii cum e:"cainii latra,ursul merge".Cei care practica preturi mici au cautare ! Conteaza galagia,nu calitatea...Cine ar mai plati 5-6 persoane,cind o clapa si un solist fac treaba,asa cum pot sau se pricep.? Si,la o adica,sint si mai usor de batut..!!! Nu trebuie sa ne facem probleme inutile,oricum haosul si debandada fac parte din muzica de azi ca si din politica de stat..! Priveste numai la calitatea muzicii promovate de marile case de discuri..! Atunci..?"Lasa-i sa manince si gura lor o paine",asa cum si noi mincam,fara sa ne imbolnavim degeaba...Oricum,NU REZOLVAM NIMIC..!
Ai perfecta dreptate in ceea ce privește calitatea muzicii promovată de unele case de discuri . Putem rezolva problema bocciilor ( din tc. bokçu „ticălos” ) si ageamiilor ( din tc. acami ,, neispravit'' ) luând atitudine in momentul in care vom avea aceasta posibilitate . In privința mancatului de pâine nu cred ca se compara un click cu ani de școala ,repetitii si studiu cat cuprinde ( cu copii,nepoti mari si tot punem mana pe instrumente sa studiem etc.) . Toate cele bune ,stima si respect ,muzicantilor ,muzicienilor,lautarilor si celor care intradevar trudesc pentru muzica .

Back to top
Go to page   <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF