Forums

Clape.ro :: Forums :: Mic forum pentru incepatori ! :: Sfaturi, raspunsuri pentru incepatori
 
<< Previous thread | Next thread >>
Timpii muzicali
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
Author Post
CatalinCXA
Sat Jan 14 2023, 05:55PM
Registered Member #18112
Joined: Wed Jan 11 2023, 07:35PM
Posts: 2
Salutare! Am mai cautat pe forum si nu am gasit o postare de genul. Imi pare rau daca am omis.
Am o problema cu timpii muzicali, nu inteleg cum sa cant notele.
Am invatat care este nota intreaga, doimea, patrimea, optimea si saisprezecimea, dar nu inteleg cum trebuie sa le cant. Am incercat cu programul synthesia sa le cant, dar mi-a dat eroare creierul cand am schimbat melodia si notele curgeau mai repede
De exemplu: Nota do (patrime) in prima melodie curge usor, iar in a doua melodie curge repede
Sper ca m-am exprimat destul de bine incat sa intelegeti problema mea
Multumesc frumos!
Back to top
ALIN PA800
Tue Jan 17 2023, 10:35PM

Registered Member #210
Joined: Sat Jun 28 2008, 02:54AM
Posts: 48
Salut , este greu sa iti explicam doar in cuvinte teoria muzica , se numeste ea teorie , dar practica ne invata ../../images/emotes/yahoo/yahoo_happy.gif )
Pentru inceput nu stim exact ce notiuni de muzica cunosti , faptul ca ne spui ca ai invatat de nota intreaga , doime , patrime etc , nu stim daca le-ai si inteles insa voi incerca sa iti spun cativa pasi , poate te ajuta.
- Pentru inceput trebuie sa cunosti ce anume iti indica simbolurile de la inceputul portativului si tempo-ul melodiei - spre exemplu , daca ai 4/4 inseamna ca ai masura de patru patrimi , adica daca Metronomul tau bate Tic , tac , tac , tac , si in masura respectiva ai 4 note patrime , fiecare nota va fi cantata in acelasi timp cu fiecare bataie a metronomului , logic fiind , de aceea ii si spune masura de 4 patrimi.
Uite un exemplu de sofegiu usor in care ai sa intelegi :

LINK: Click aici !
Ai 8 masuri in acest solfegiu ( sunt delimitate de acele bare verticale si chiar numerotate in acest clip ) si in fiecare masura metronomul bate patru patrimi ( masura de 4/4 ) : Tic , tac , tac , tac . Si spre ex in prima masura ai 4 optimi ( Do , re , mi , fa ) si 2 patrimi ( sol , sol ) si dupa cum probabil sti , optimea reprezinta jumatate din patrime deci pe primul timp vei canta Do si re ( iar ele impart durata de patrime jumatate - jumatate ) , pe al doilea mi si fa ( iar ele impart durata de patrime jumatate - jumatate ) , pe al treilea sol ( o patrime ), pe al patrulea sol ( o patrime )
Sper ca am fost cat de cat explicit , dar mai simplu este sa urmaresti acest solfegiu si sa si intelegi ce anume a fost cantat in perioada respectiva de timp si masura respectiva .
Cauta , citeste si invata , Teoria Muzicii de Victor Giuleanu si ti-ar prinde bine solfegiile lui Varlan , nu stiu cat gasesti pe internet , dar oricum trebuie sa solfegiezi mult , in fiecare zi si vei ajunge la rezultate bune !

[ Edited Tue Jan 17 2023, 10:37PM ]


Back to top
mussic
Sun Jan 29 2023, 12:03AM
Registered Member #3499
Joined: Wed Nov 26 2008, 12:25AM
Posts: 383
Salut ! Alin are dreptate, trebuie sa faci rost de Teoria muzicii de V Giuleanu ! Si poti sa vizionezi si clipul cu solfegiul/exercitiul !
Ca idee treaba sta cam asa...
In muzica, masura iti indica sus cati timpi ai si jos tipul lor - doime, patrime, optime... Ca atare, cifra de sus iti arata cati timpi ai in masura si vine 1 timp pe o tactare cu mana, in jos, in sus, sau in lateral, iar valorile mai mici devin diviziuni ale timpilor in functie de cifra de jos ! Asa ca trebuie sa stapanesti foarte bine diviziunea timpilor !
Astfel, pe un timp poti avea 1 patrime, 2 optimi, 4 saisprezecimi, 16 treizecidoimi sau 32 saizecipatrimi ! Si poti exersa, batand timpii cu mana pe masa sau pe genunchi, o data pentru fiecare timp, iar cu gura canti sunetele respective ! Notele muzicale pentru canto sunt scrise cu stegulete iar cele pentru instrumentisti sunt unite cu linii pe durata unui timp ! Numarul steguletelor sau liniilor sunt intre 1 si 4, corespondent pentru optime.....saizecipatrime ! Si le canti ca atare !
Trebuie insa sa intelegi faptul, ca aceleasi valori pot fi cantate rar sau repede, in functie de stilul si tipul piesei, dar si in functie de viteza indicata ! Astfel, acelasi fragment scris in masura de 2/4 adica 2 patrimi, daca este hora il canti mai asezat, iar daca este sarba il canti mai repede ! Am zis insa si de stil - Hora Staccato a lui Grigoras Dinicu, este tot o hora dar de concert si se canta mai miscat, si mai jazzistic ! Si pe langa asta, sunt simple 2/4 3/4 dar si compuse... 4/4= 2 X 2/4...6/8=2 x 3/8... Si mai sunt si cele compuse pentru diverse tipuri de muzica 5/4 7/4... Daca urmezi pas cu pas ce am scris, vei prinde foarte repede, dar ai nevoie de rabdare si de studiu aprofundat ! Nu este greu, dar este foarte mult de explicat ! Succes !

Back to top
 

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by Clape.ro

! În atenţia noilor înregistraţi pe site!


Comentarii noi


[download] MIdi Manele - ibaradu Posted by unaidiu on 26 May : 23:21
Multumim ibaradu !!!


[Content] Cereri pentru acces la descarcari fisiere de pe site Posted by unaidiu on 26 May : 23:03
Buna seara ! Imi cer mii de scuze ca postez aici ... Am incercat la sectiunea contact de mai multe ori , fara succes .Rog un administrator , cand are timp , sa imi editeze o postar [more ...]


[download] Set Basarabia Korg Pa3x - ibaradu Posted by ionursan on 25 May : 13:22
pentru ce sa punet ceea ce nici macar singur nu folositi


[download] ArhivaMidi Populara Instrumentala Posted by iurescus on 25 May : 12:40
mersi!


[download] MIDI INSTRUMENTALE Chisinau 3 Posted by iurescus on 25 May : 12:38
mersi!

Facebook page

Îţi place siteul ? Susţine acest site: adăugă codul de mai jos pe siteul tău.
Clape.roSiteul Muzicantilor


Mobile Theme Setări confidenţialitate

Zuma Deluxe Sitemap