Forums
Clape.ro :: Forums :: Alte subiecte :: Discutii generale |
|
<< Previous thread | Next thread >> |
Pusca si cureaua ,a mea ,a ta ,a noastra ! |
Go to page >> | |
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
|
Author | Post | ||
Matrafox |
|
||
Guest
|
Stimati colegi poate ati vazut si voi in mass media ca aceasta melodie a iscat discutii chiar si un proces.Fiind un site de muzicanti m-am gandit ca ar fi bine ca si noi sa ne dam cu parerea daca o melodie cu factura folclorica trebuie sa aiba compozitor si implicit drepturi de autor.Actorii acestui conflict sunt Mircea Simionca el revendicand melodia ca fiind a lui ,de cealalta parte Traian Ilea cu privighetoarea lui Codoreanca fiind acuzati ca au prelucrat melodia si au obtinut anumite foloase materiale.Simionca pretinde in instanta 1 miliard de lei vechi drepturi de autor.Intr-adevar eu am auzit si am si cantat melodia varianta lui Simionca inainte de a apare varianta Ilea-Codorean dupa parerea mea anumite parti mai ales refrenul mi-au placut mai mult dar fiind apostrofat de mai multe ori "ca nu e asa melodia" am adoptat de voie de nevoie varianta 2.Pentru cei care nu sunteti sigur cum suna varianta lui Simionca postez un clip de pe youtube.##SANITISED## width="500" height="405">##SANITISED## src="http://www.youtube.com/v/-67A9KDPueI&hl=en&fs=1&rel=0&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405">##SANITISED##>##SANITISED##>Intrebarea e daca e moral ca Simionca sa pretinda bani de la cei 2 ,daca folclorul e folclor si aici ma refer la faptul ca se transmite pe cale orala ,sau daca Simionca urmareste cu fata lui de harciog sa-si faca publicitate.Oricum la cata spaga am facut pe aceasta melodie am putea toti sa le dam cate o bere si sa-i impacam
[ Edited Thu Jun 25 2009, 06:45PM ] |
||
Back to top |
|
||
Cristi Ciobanu |
|
||
Registered Member #1139
o bere dau si eu Dorel deacord cu tine,tot varianta Ilea e cea mai mult cintata cel putin din cite am vazut eu!
|
||
Back to top |
|
||
ValiS |
|
||
Registered Member #4
..Daca,.intr-adevar e COMPUSA de Simionca si inregistrata la OSIM asa cum am auzit,atunci mi se pare corect punctul lui de vedere...Ilea si privighetoarea s-au umplut de bani de pe urma acestei piese..E normal ca si compozitorul sa beneficieze de pe urma unui hit...Parerea mea...!
|
||
Back to top |
|
||
cminor |
|
||
Registered Member #55
1. in regulamentul Uniunii Compozitorilor se specifica asa: daca nu ai inscris piesa dar ai dovezi ca ai fost primul difuzat cu ea, atunci esti considerat autorul ei. 2. daca insa o inscrie altcineva si nu poti prezenta o inregistrare anterioara datei inscrierii , cel care a inscris-o e considerat autor. ar trebui ca fiecare, cand a facut o piesa, sa duca macar un cd (prin posta) la UCMR>ADA. |
||
Back to top |
|
||
luchiana |
|
||
Registered Member #2199
Nu cred ca piesa e compusa, ci doar preluata... Nu cred ca vreunul dintre cei insirati mai sus, au compus muzica "in caracter popular romanesc" . Ideea este ca personajele, se expun in ridicol ptr beneficii materiale, uitand ca de fapt la folclor toata lumea are dreptul. Nu cred ca de ex. Sofia Vicoveanca a compus vreuna din piesele ei ... Le-a "cules" si in cel mai bun caz este detinatoarea unui repertoriu specific zonei etno-folclorice pe care ea o reprezinta, chiar daca e inregistrata la UCMR. Banuiesc ca piesa asta cu cureaua nu e de ieri, de azi....dar e putin mai mediatizata si luata in "actualitate" in ultimul timp. Cred ca domnu' care pretinde despagubiri ar fi putut sa faca scandal acum 5,6 ani de exemplu, nu? Sa ceri drepturi de autor pe o piesa folclorica mi se pare putin aberant, chiar daca tu esti cel ce a cules piesa... |
||
Back to top |
|
||
cminor |
|
||
Registered Member #55
Mai oameni buni... mi-am adus aminte... eu in primul rand am auzit piesa acum 2 ani cu mama Deliei Matache... si aia a zis ca e prelucrare folclor...
|
||
Back to top |
|
||
admin |
|
||
Registered Member #1
Deci, prima data sa lamurim un lucru. Daca este o piesa de folclor, asta nu inseamna ca ea nu a putut fi compusa (si aici vb atat de melodie cat si de text). Personal, cunosc vreo doua cazuri de "poeti" care nu au reusit din mai multe motive pana acum sa se lanseze, au ajuns la o varsta la care-si inneaca saracia si amarul in alcool, iar daca mergi al ei cu 1 milion de lei (100 RON), i-ti compune ce vrei tu ... Cunosc piese facute de astfel de "poeti" cu cariera ratata ... Sau mai este si situatia cand pur si simplu interpretul sau formatia i-si compun ei piesa/piesele, chiar daca beneficieaza de putin sprijin din partea unor persoane avizate ... (Exemplu: In urma cu vreo 15 ani, pregateam un album de muzica rock, am compus atat textele cat si melodiile, dupa care am mers cu textele la un amic care era poet, apoi la o profesoara de limba romana pentru a face ultimele "retusuri" ...) In aceasta situatie, mi se pare normal sa aiba pretentii. Daca insa piesa, este "culeasa" dintr-o anumita zona folclorica, atunci nu este normal sa aiba pretentii, atata vreme cat nu el a compus piesa, chiar daca el a interpretat-o primul. Iar legat de Traian Ilea si "privighetoarea", parerea mea este ca nu sunt altceva decat niste "speculanti" in ale muzicii ... Daca ar fi fost sa zicem piesa lor 100%, atunci, da mai, bravo lor, tot respectul, insa atata vreme cat i-ti construiesti notorietatea, "valoarea", si castigi simpatia publicului cu niste furturi ... bleahhhh ... asta deja suna a "caracteristic romanesc" ... [ Edited Thu Jun 25 2009, 01:24PM ] |
||
Back to top |
|
||
luchiana |
|
||
Registered Member #2199
exact admin, sunt 100% de acord cu ce ai zis tu mai sus... ideea este ca atata timp cat o piesa este"prelucrata" nu au de ce sa aiba vreun drept la vreun ban ....Asa cum toate piesele ce se difuzeaza pe Etno, Favorit sau Taraf sunt in proportie de 90% compuse in spirit folcloric si nu "mostenite", este normal ca autorii unui astfel de "slagar" sa ridice pretentii ... intrebarea este cine e autorul ? Poate ca fiind doua abordari diferite, are caracter "colectiv" o intreaga colectivitate (in cazul nostru 2) au actionat asupra piesei modificand-o iar acum ..... vor sa culeaga ceva roade
|
||
Back to top |
|
||
Calin A7 |
|
||
Registered Member #7351
Daca piesa apartine si este compusa de respectivul Mircea S. si poate face acesta dovada, potrivit legii drepturilor de autor este indreptatit sa ceara despagubiri.Dpdv moral se pate discuta. Nu mi se pare corect sa cant eu o melodie a unui artist si sa o scot la vanzare pe un album ca si cum ar fi a mea. In ceea ce priveste interpretarea melodiei la o petrecere, nunta etc e perfect legal atata timp cat se platesc taxe din partea formatiilor catre Uniunea Compozitorilor.Ai platit poti sa canti orice piesa a oricarui artist ...nu trebuie sa faca parte din folclor. Dar in momentul in care scoti la vanzare o piesa care nu iti apartine doar ca ai cantat-o tu incalci atat legea cat despre moralitate si bun simt
|
||
Back to top |
|
||
Y1000 |
|
||
Registered Member #2144
Parerea mea este ca o sa fie un proces destul de lung pentru cazul asta dar de acum incolo sa vedeti cati o sa inregistreze piese la OSIM din folclorul nostru popular.o sa-ti fie frica sa canti si la chefuri muzica,poate se trezeste vreunu si zice ca este piesa lui inregistrata.
|
||
Back to top |
|
||
Go to page >> | |