Forums

Clape.ro :: Forums :: Alte subiecte :: Discutii generale

<< Previous thread | Next thread >>
Remember !
Go to page   <<        >>  
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
Author Post
cminor
Thu Jul 12 2012, 10:07AM

Registered Member #55
victor_petrescu a scris ...

stau si ma gandesc daca s-ar mai canta atat de prost si astazi ce s-ar intampla.banuiesc ca si asta e motivul pt care ``lautarii batrani`` stau acasa majoritatea.

Pe vreme aia aveai 10 ani.
Nu cred ca mai stii cum se canta atunci.
Crezi ca acum 20 de ani stia careva de vocalize, de coloane de aer, de tremolo sau glissando sau avea careva timp sa faca monitorizarea (care nu exista de fapt) asa incat sa se auda si el ce canta acolo, sa nu auda ecoul salii, sau aveau atunci tunere sa isi acordeze perfect chitarile?
Acum 20 de ani, cine stia sa cante pe note era mare..
Unii habar nu aveau ce acorduri sa tina pe clape, care nu prea se gaseau cu aranjor, cine avea psr sau pss era mare.. in romania abia prin 94 au inceput sa aduca de afara aranjoare.
Pe urma, nu compara artisti internationali cu lautari.
Ca daca o sa-l compar pe Lennon, cu Generic in 92-94, normal ca Generic nu aveau sculele lor, nu aveau experienta lor..
Tu compari o trupa din occident, unde erau alte posibilitati cu una romaneasca..
in plus una de profesionisti-concertistica, cu una de distractie-local.

Back to top
Cisnadian
Thu Jul 12 2012, 10:41AM

Registered Member #10572
Am gasit si eu o poza , cred ca a fost prin vara anului 1985 .
Repetizie zilnica cu colegii de trupa .
Sonorizare : Amplificator de productie proprie , se gaseau pe atunci amplificatoare de jucarie de 10W , noi schimbam tranzistorii finali si alimentam cu 50V si asa scoteam cam la 45W.
Apropo de jackuri , cred ca aveam vreo doua , de la unul ce lucra la telefoane .
Microfon Tesla , de pe la vreun Magnetofon .
Ditai boxele , cu cate doua difuri de 12,5W.
Tobele tot de productie proprie
Si berea nu prea lipsea , o luam la halba , ca la sticla nu se gasea , si noi o umpleam in sticle de lapte.

Dar eram multumiti , si eram ca fratii..

Back to top
bebykorg
Thu Jul 12 2012, 11:13AM

Registered Member #533
Frumoase vremuri , am apucat si eu din vremea aceea. Acum lumea s-a schimbat, iar daca cineva rade de faptul ca se canta asa cum se canta si cu ce scule se canta.. NO coment. Eu sunt Brailean si vreau sa va spun ca la vremea anilor 87-89 , cu sculele ce existau la acea vreme Azur a facut istorie in Romania.

Back to top
victor_petrescu
Thu Jul 12 2012, 12:50PM

Registered Member #1769
cminor a scris ...

victor_petrescu a scris ...

stau si ma gandesc daca s-ar mai canta atat de prost si astazi ce s-ar intampla.banuiesc ca si asta e motivul pt care ``lautarii batrani`` stau acasa majoritatea.

Pe vreme aia aveai 10 ani.
Nu cred ca mai stii cum se canta atunci.
Crezi ca acum 20 de ani stia careva de vocalize, de coloane de aer, de tremolo sau glissando sau avea careva timp sa faca monitorizarea (care nu exista de fapt) asa incat sa se auda si el ce canta acolo, sa nu auda ecoul salii, sau aveau atunci tunere sa isi acordeze perfect chitarile?
Acum 20 de ani, cine stia sa cante pe note era mare..
Unii habar nu aveau ce acorduri sa tina pe clape, care nu prea se gaseau cu aranjor, cine avea psr sau pss era mare.. in romania abia prin 94 au inceput sa aduca de afara aranjoare.
Pe urma, nu compara artisti internationali cu lautari.
Ca daca o sa-l compar pe Lennon, cu Generic in 92-94, normal ca Generic nu aveau sculele lor, nu aveau experienta lor..
Tu compari o trupa din occident, unde erau alte posibilitati cu una romaneasca..
in plus una de profesionisti-concertistica, cu una de distractie-local.

din moment ce prima piesa e cantata normal si corect ,iar celelalte sunt mai rau decat penibile nu vad ce legatura are cu coloane de aer tunere si alte bazaconii.e chiar atat de greu sa -ti dai seama daca poti sa canti vocal cat de cat sau nu?nu ma iau de interpretare ,pronuntie si alte lucruri care sunt scuzabile,spun doar ca oamenii aia nu canta (vocal)nici macar la nivel de incepator.

Back to top
Cisnadian
Thu Jul 12 2012, 01:05PM

Registered Member #10572
Hai sa nu intram in polemica, titlul threadului este "remember" adica sa ne aducem aminte , nicidecum de sa criticam unele ori altele , amintirile frumoase( cine le are ) sunt de nepretuit si consider ca nimeni nu trebuie sa improaste cu noroi.

Back to top
andutu
Thu Jul 12 2012, 02:15PM

Registered Member #5
Superrrr Doreleeeeee chiar mi-ai adus aminte de vremuri demult apuse dar frumoase imi amintesc cum cintam pe la brigada artistica cu celebrele microfoane Tessla care veneau in dotare alaturi de magnetofoanele B15 si de reverbul facut cu banda de magnetofon...eheeee ce frumos era si de microfoniile care se faceau de pica musca de pe perete ,dar cu toate astea lumea se distra si dansa chiar daca ,conditiile tehnice nu ereau din cele mai bune .
Victor Petrescu tu cred ca nu ai prins acele vremuri iar daca le prindeai tot nu faceai mare lucru deoarece vad ca esti un perfectionist care atunci chiar ca nu te descurcai ,ce sti tu cum a fost atunci sa cinti sa stai cu o ureche la statie sa fi atent la instrument iar din cind in cind sa sari sa mai reglezi cite o statie care facea probleme. Nu cred ca sti cum este sa lucrezi noaptea sa iti faci singur statiile dupa scheme din revista "TEHNIUM" sa le faci reverb cu un simplu arc de pix sau sa construiesti boxele .Nu trebuie sa faci pe lupul moralist sau pe criticul muzical trebuie sa inveti ca" ASA S-A CALIT OTELUL"iar muzicienii micuti de atunci sint cei mari de acum de la care tu poate ai avut si mai ai multe de invatat, nu e frumos ce faci "RESPECTEA SI VEI FI RESPECTAT"

[ Edited Thu Jul 12 2012, 02:27PM ]

Back to top
andutu
Thu Jul 12 2012, 02:39PM

Registered Member #5
Salut cu drag baietii care, cu toate ca sunt mai tineri ,apreciaza ce se facea in acei ani, frumosi,dupa parerea mea.
Numai sanatate va doresc si cintari din plin !!!!
>:d<

[ Edited Thu Jul 12 2012, 02:42PM ]

Back to top
muzicaptsuflet
Thu Jul 12 2012, 03:08PM

Registered Member #9287
Iti multumim, Dorele, pentru amintirile pe care le-ai redesteptat in sufletele noastre! Imi aduc aminte perfect cu cat de mult drag se ajutau colegii unii pe altii, cum se ocupau singuri de montaje si isi faceau statiile, cat de bucuros erai daca reuseai sa faci rost de o boxa ruseasca si cum te chinuiai sa intelegi ce scria in foile si instructiunile ei in care apareau si detaliile tehnice! Si, intr-adevar, daca erau si microfonii, toata lumea se amuza si petrecerea mergea mai departe. Contacte care nu erau facute bine si iti mai dadeau batai de cap, microfoane luate de la magnetofoane sau casetofoane rusesti (eu inca le mai am - ma refer si la casetofon, dar si la microfon, ba chiar si cablurile pe care le foloseam la chitara electrica si la orga). Le-am pastrat fiindca au valoare sentimentala... Vremuri frumoase!... Chiar daca iti lipseau multe, contrabalansau cu altceva, printre care si prietenia adevarata si bucuria pe care o gaseai in lucrurile simple si placerile simple ale vietii!

Back to top
Cuslea_FM
Thu Jul 12 2012, 04:43PM

Registered Member #10858

Tinand cont ca nu fac parte nici din tabara "purisanilor" celor batrani si nici din cea a "pufarinilor" celor tinerei (eu aflandu-ma oarecum la interferenta celor doua categorii de varsta) si luand in considerare ca de destul de mult timp nu mai profesez ca muzicant (o fac doar ocazional, ptr. placerea sufletului meu) ...eu as putea spune ca sunt impartial si in consecinta mi-as permite sa-mi expun si eu opinia (zic eu obiectiva) referitor la subiectul dezbatut in acest thread:

Muzica de altadata (asa cu toate imperfectiunile ei) cantata manual de muzicantii de odinioara e de fapt ceea ce se defineste ca fiind "muzica adevarata" si in nici un caz muzica de azi cantata de arangere, computere si tot felul de alte "flasnete" de ultima generatie care fac treaba in locul muzicantului!

Insinueaza unii cum ca ar fi crescut nivelul calitativ al muzicii din zilele noastre comparativ cu nivelul calitativ al muzicii de odinioara ...sa fim seriosi, muzicanti buni/prosti si muzica buna/proasta au existat si in trecut, exista si in prezent si vor exista si in viitor ...insa diferenta dintre muzicantii vechi de odinioara si cei noi din prezent e ca aia vechi chiar cantau pe bune (unii mai bine, altii mai rau, in functie de harul si de pregatirea muzicala a fiecaruia) in timp ce marea majoritate a "muzicancilor" astea tineri de azi, incarca si ei in clapa un set, un negativ, sau chiar un MP3, gata facute de altii ...ON ...PLAY ...si io'te muzica de calitate (facuta de fapt doar de cativa dintre muzicantii iscusiti si "plagiata" de o mare parte dintre "butonagii" de azi care se cred mari muzicanti) si io'te ce mari "muzicanci" sunt ei ("cantand" cu solo-uri si riturnele pe intro/ending/fill-uri facute de altii pe style-uri facute de altii, cantand cele maxim 10 melodii pe care le stiu pe negative facute de altii, sau chiar mai rau facand playback pe MP3-uri facute de altii, sa nu se mai oboseasca ei deloc la butonat)

...Acu' stau eu si ma intreb asa singur ca prostu':

1. Care or fi de fapt adevaratii muzicanti:

a) Aia vechi care, desi poate cantau mai rau, chiar cantau pe bune?!

b) Sau astia noi care butoneaza in draci "flasnetele" care canta de fapt mai mult singurele, de cele mai multe ori cu munca altora si nu a utilizatorului clapei respective?!

2. Care o fi de fapt adevarata muzica:

a) Aia veche, cantata manual, LIVE, pe bune, chiar daca sa zicem ca era mai proasta calitativ?! (este stiut faptul ca pe vremuri, adevaratii muzicanti mergeau la studiourile de inregistrari si de multe ori imprimau o piesa muzicala din prima incercare, iar piesa respectiva nici nu prea mai avea nevoie sa fie "descantata" prin 'nspe mii de programe si programele corectoare ...pe vremurile alea, muzicantul care canta bine, chiar canta bine cu adevarat, era respectat si apreciat in functie de adevarata valoarea pe care o avea din punct de vedere muzical, nu ca acum cand nici nu mai sti daca "muzicanciu" asta modernu' si fitzosu' si zbengosu' din ziua de azi, e de fapt muzicant cu adevarat sau e doar un amarat de "butonagiu")

b) Sau asta noua si "superioara calitativ" care e de fapt zapacita si reparata si trucata in studiouri de injinerii de sunet, obligati "sa faca din rahat bici si sa mai si pocneasca cu el ?! (este stiut faptul ca marea majoritate a "muzicancilor" de azi se chinuie luni intregi prin studiouri pana reusesc sa inregistreze o singura piesa muzicala, si aia zapacita si reparata si trucata in draci prin 'nspe mi de programe si programele)

[ Edited Thu Aug 30 2012, 11:54PM ]

Back to top
victor_petrescu
Thu Jul 12 2012, 04:43PM

Registered Member #1769
@andutu

repet:mu ma refer la scule si la sunet pt stiu ce inseamna sa nu ai scule.intamplator acum 20 de ani faceam vioara(solfegii dictee etc)la nivelul la care puteam in clasa a-3a.ulterior am cantat in cateva formatii locale unde am prins niste glume de scule de la casa pionierilor si casa tehnicii:mixer vermona(care doar arata ca un mixer)boxe facute de noi,tobe doina in care iti era frica sa dai datorita sunetului spart si prost,chitare reghin cu distorsuri facute de fapt dintr-un deck care era fortat pe intrare,cabluri luate de la antenele din curte si clape vermona care mergeau pe sarite la claviaturi.crede-ma ca stiu ce inseamna sa stai fiert sa nu sara 2n-urile din statie in sus sau sa ma pomenesc ca baraie toata treaba din nimic.microfoane foloseam chiar si galene de telefon,reverb nu aveam,doar un delay rusesc.
toate astea insa nu scuza cu nimic impotenta muzicala.mi-e greu sa inteleg ca asemenea interpretare muzicala trebuie privita cu indulgenta si dupa pretentiile unora de aici chiar respectata.asta ma face sa ma gandesc la altceva si nu vreau sa mai intru in polemica cu nimeni de aici.aceasta este ultima mea postare de pe topicul asta.va lasa pe voi sa va minunati in continuare de cultura si civilizatia muzicala expusa in linkul asta.

Back to top
Go to page   <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF