Forums
Clape.ro :: Forums :: Alte subiecte :: Discutii generale |
|
<< Previous thread | Next thread >> |
CONCEPT AUDIO-DIGITAL |
Go to page >> | |
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
|
Author | Post | ||
cminor |
|
||
Registered Member #55
Foarte multi vorbesc despre programe de "facut" muzica de "masterizat" de ... etc. Putini insa stiu cu CE lucreaza. Pe vremuri se canta si atat. Apoi a aparut banda telefonul si transformarea sunet-curent electric. Apoi banda magnetica... Conceptul de Digital a aparut cand s-a inventat calculatorul si placa de sunet. Audio Analog inseamna audio creat prin analogia sunet>placa de rezonanta>curent electric (asta asa pe scurt ca sa intlegem mai apoi Digitalul). Audio DIgital inseamna Audio in cifre !!! Ei bine da! semnalul electric, este codificat (digitizat) cu ajutorul placii de sunet sau a unor convertoare analog-digital. Ce inseamna codificare ? |
||
Back to top |
|
||
cminor |
|
||
Registered Member #55
Codarea-codificare sau cum i se mai zice... reprezinta transformarea sunetului analog din curent electric in sistem binar de cifre, recunoscut de calculator. Sa luam un sunet. Codificarea se face in functie amplitudine/timp cu o adancime si o frecventa prestabilita. pentru auditia unui sunet se face o captura (sample) la un timp dat cu o rata de captare fixa (frecventa). Cu cat frecventa de captare este mai mare cu atat fidelitatea va creste, problema este insa ca si marimea fisierului si incarcare proceselor de redare... Acum... toata lumea a auzit de "bit" (16bit-24bit) si Frecvente (44100Hz-48000 Hz) Ce inseamna Bit Rate: pentru a descrie forma de unda spuneam ca se capteaza o bucatica din sunet (sample) la o frecventa data (44100/48000 de ex) numarul de capturi intr-un ciclu de frecventa este BIT RATE-ul,acesta incluzand si volumul sau inaltime undei sonore. De aceea daca lucrezi in 16 bit ai 16 capturi / ciclu daca lucrezi in 24, ai 24 capturi /ciclu. Imaginativa ca forma de unda este desenata din unirea punctelor de captare... cu cat sunt mai multe cu atat va suna mai real, mai aproape de original... [ Edited Mon Jul 07 2008, 12:14PM ] |
||
Back to top |
|
||
cminor |
|
||
Registered Member #55
dupa cum se poate vedea in fotografia 3... daca numarul de capturi este mai mic... forma de unda sau sunetul digitizat va fi mai putin fidel. De aceea anumite inregistrari suna diferit de varianta initiala a melodiei... De aceea placile profesionale costa in general mai mult, datorita acestor convertori din semnal analog (curent) in semnal digital (bit rate/sample rate) |
||
Back to top |
|
||
cminor |
|
||
Registered Member #55
DE UNDE 44100 ? Principala teorema a sunetului digital, consta in faptul ca pentru a pacali urechea umana, ca si la film-ochiul, rata de redare a taieturilor de sunet (sample-capturi) trebuie sa depasesca nivelul de sesizare a intreruperilor cu cel putin dublu. s-a masurat si urechea umana la o rata de 22.050 de Hz nu mai poate distinge , fractionarea sunetului. Atunci s-a dublat rata rezultand ca minimul de calitate este de 44.100 Hz. Rata de Biti a fost stabilita in functie de tehnologii. s-a mers o perioada pe 12 apoi pe 16, la ora actuala, standardul CD este de 16bit/44100Hz, standardul DVD este 24bit / 96000Hz iar standardul de HD-DVD (high definition sau definitie inalta/calitate inalta) este de 24bit/192.000Hz. |
||
Back to top |
|
||
cminor |
|
||
Registered Member #55
pentru a nu fi criticat de colegi mai "avansati" trebuie sa mai adaug un "amanunt". 16bit nu inseamna 16 captari ci 65.535 (2 la puterea 16) de puncte de captare... adica 65535 volume rezultand o dinamica de 96dB (diferenta intre volumul minim-maxim) 24bit inseamna 16.777.216 insemnand o dinamica de de 144dB (diferenta intre volumul minim-maxim sau cel mai mic volum si cel mai mare...) Ma gandeam sa nu va umplu capul de cifre... oricum ideea este ca intre mii si milioane se simte diferenta... daca in 16bit avem o calitate, la 24bit deja se va simtii o calitate superioara. De aceea recomand ca in cazul in care procesorul nu duce 24/48 sa se mearga pe 24/44100 decat 16/48 [ Edited Mon Jul 07 2008, 12:33PM ] |
||
Back to top |
|
||
Klaudyu |
|
||
Registered Member #69
Felicitari Florine pentru tutorialele facute! =D> >:D<
|
||
Back to top |
|
||
admin |
|
||
Registered Member #1
Mdaaap ... Felicitari pentru tutorial ! Foarte util pentru multa lume, fie si pt. cultura noastra generala ...
|
||
Back to top |
|
||
tti |
|
||
Registered Member #7
Felicitarile mele Florine!! Eu te apreciez pentru munca ta si mai ales pentru vointa de a arata si altora din experienta ta .Este un subiect delicat pentru multi dintre noi . Eu lucrez in domeniul telecomunicatiilor la CFR si m-am confruntat cu aceasta tehnologie de conversie analog / digital in momentul cand au tost introduse si in reteaua noastra de telecomunicatii sistemele aferente acestui concept. Singura deosebire este ca noi lucram cu o Fv de esantionate mai mica, doar de 8Kz care face o captura la 125 micro secunde, totusi destul de reprezentativa pentru a tranzmite inteligibil informatia ( dar cu o calitate de sound doar telefonica ). Asa cum bine spuneai cu cat Fv de esantionare a materialului audio este mai mare cu atat creste si fidelitatea finala a materialului convertit. Intr-un fel se aude o comunicatie analog /digitala telefonica pe 8 Khz si cu mult mai mare este pretentia pentru un sound al unui material audio esantionat cu 16bit/44,1KHz. De aceia , cum bine spuneai ,in sistemul high definition se foloseste o Fv de esantionare de 24bit/192KHz. Inca o data felicitari pentru acest material postat !! =D> [ Edited Tue Jul 08 2008, 11:33AM ] |
||
Back to top |
|
||
elvis |
|
||
Registered Member #2787
da ..f utila discutia pt mine de ex! dar am o intrebare:in cazul in care fac sampling dintr-o clapa roland ,la ce bit rate si frecv tre sa fac samlingul pt. o calitate cat mai aproape de original avind in vedere ca KORG PA recunoaste 16 bit 44.100khz din cate stiu eu!?a.r.
|
||
Back to top |
|
||
cminor |
|
||
Registered Member #55
in primul rand trebuie sa vezi daca stie clapa sa iasa balansat. nu ai pierdere de calitate (fass) daca iesi balansat daca nu asta e. Eu personal, samplez la 24/48 ca apoi sa le convertesc in 16/44100. ideea este ca daca inregistrarea o faci direct in sampler... editarea e mai grea. daca o faci prin placa de sunet, captarea trebuie sa fie la o calitate mai mare. samplerele au intern o captare mai mare, conversia temporar> sample insa e o fac apoi in 16/44100. |
||
Back to top |
|
||
Go to page >> | |