Forums

Clape.ro :: Forums :: Fisiere audio, Versuri, Partituri, Armonii :: Ora de muzica
 
<< Previous thread | Next thread >>
Folclorul romanesc: Stiinta muzicala sau prostie ?
Go to page       >>  
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
Author Post
admin
Thu Aug 05 2010, 12:04PM


Registered Member #1
Joined: Wed May 21 2008, 07:43PM
Posts: 1805
Folclorul romanesc: Stiinta muzicala sau prostie ?

Exista anumite piese "dubioase" in folclorul romanesc, care au generat destul de multe controverse intre muzicanti... Va dau doar doua exemple, care mi-au venit in minte:

1 - La birtutu din padure
2 - 'Geaba sunt copil sarac

Dupa cum bine stim cu totii, melodiile folclorice sunt "culese din popor", piesele au fost transmise "din gura in gura", din generatie in generatie ... Personal, cred ca cei care au "compus" cele doua melodii mentionate mai sus, au fost necunoscatori de muzica, au compus acele piese "asa cum le-a venit" lor inspiratia.

Piesele au fost "culese" si au fost inregistrate de catre diversi interpreti, exact asa cum au fost culese ...
Anumiti muzicanti, spun ca sunt masuri compuse. Oare, sa fi stiut atat de multa muzica "badea Gheorghe", sau sa fie pur si simplu... "prostie muzicala" ?

Astept parerea specialistilor, si elucidarea acestei enigme ...



[ Edited Thu Aug 05 2010, 12:16PM ]


Back to top
Kmcoio
Thu Aug 05 2010, 12:17PM

Registered Member #8319
Joined: Mon Nov 02 2009, 06:43PM
Posts: 765
Va raspund doar atat, nu ma erijez in vreun specialist in folclor si asa mai departe...se implinesc curand aproape 200 de ani de cand Beethoven a compus celebra Simfonie a 9-a, care se incheie cu Oda bucuriei, ce este in prezent Imnul Uniunii Europene, in ciuda faptului ca era definitiv surd cand a terminat-o din cauza bolilor de care suferea...si totusi, ce opera de arta.. ce vreau sa emfazez, desi nu compar folcloristii romani cu Beethoven, insa trebuie sa dam Cezarului ce e al Cezarului. Poate lautarii nu ziceau Sol diminuat, ziceau Ghebetis, poate nu ziceau sol sapte, ziceau sot de do, sau vorba unui tigan lautar de am avut privilegiul de a-l cunoaste si era mai sasait, "sos" de do, poate nu stiau de modurile ionian, dorian, mixolidian, frigian si asa mai departe...insa ...le simteau. Ori,ma intreb, modurile astea nu trebuia sa le inventeze cineva? De asemenea, piesele pe care dvs pe prezentati ca fiind "dubioase"...de ce sunt dubioase? fiindca sunt iesite din tipar? fiindca nu respecta masura de 2/4? tocmai asta le diferentiaza, tocmai asta le face sa aiba acel ceva care merge la inima ascultatorului...da, sunt de acord,poate nea gheoghe nu a gandit intentionat asta, mhm, ia stai nene, eu nea gheorghe, folclorist autentic, ia sa pun eu mana pe hartie si sa scriu cateva masuri compuse ca sa aiba peste 100 de ani astia de pe clape.ro cu ce ma "diseca", intelectual vorbind. Omul a simtit ca melodia respectiva DA bine asa, a simtit acea dulceata si i-a tras inainte. Bun, va dau alt exemplu de masura "dubioasa", din vremurile noastre moderne, cand si tiganii lautari cunosc muzica, unii mai mult decat arata. Luati formula de bas la sarba, sa zicem pe do major. Simplu, urcam do mi sol si do coboram pe septima mare si bemol sol mi do...ok? Pai tiganii stiti cum trag masura asta? Prima timp pe timp....pum pum pum pum... a doua sau dupa caz, a patra, depinde cum e conceput stilul sau melodia, la coborarea pe septima au o pauza ce "rupe" ritmul, si totusi ii da un efect extraordinar. Nu trebuie sa gandim toate piesele, ma nene, daca la cheie scrie 2/4 si are in armura trei diezi, apai, eu cant pe 2/4 liniar, nu sar din gama si asa mai departe. Fiindca ar aparea sabloanele, de care domnul Arald cu atata ardoare ne indica sa ne ferim. Fiecare piesa are specificul ei, parerea mea. Nu cred ca lautarii nostri erau prosti. Cred doar ca erau foarte talentati si scriau muzica, nu muzica ii scria pe ei. Multa stima!

[ Edited Thu Aug 05 2010, 12:24PM ]


Back to top
DorelC
Thu Aug 05 2010, 12:24PM
Guest
Dane in exemplele tale nu este vorba de masuri compuse piesele se pot foarte bine interpreta in 2/4 sau ma rog 4/4.Problema e ca sa zic asa mai babeste, linia melodica "sare" deci nu respecta cap-coada bataile 1,2,3,4 din masuri.Asta e problema pentru cei cu aranjoare, au avantaj cei care canta manual si o "intorc" mai usor.Masura compusa de exemplu e 5/8 ,7/8...etc.Exemplu ar fi Mandra floare trandafir sau Pusca si cureaua lata unde unii incerca sa-si faca styleuri in 4/4 si normal ca suna schiop ../../images/emotes/yahoo/yahoo_happy.gif
M-as alatura si eu sa mai dau exemple de inca 2 melodii problema care mi-au venit in cap si care rar am auzit trupe sau solisti mai ales, sa respecte timpii corect.

1.- Om as fi de n-ar fi gura
2.- Canta lautare

Back to top
admin
Thu Aug 05 2010, 12:32PM


Registered Member #1
Joined: Wed May 21 2008, 07:43PM
Posts: 1805
Piesa originala "La birtutu' din padure", este de fapt aceasta:##SANITISED## width="448" height="55">##SANITISED## src="http://embed.trilulilu.ro/audio/scany/823cce85e0a76c.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="448" height="55" FlashVars="durataAudio=259&titluEmbed=Grigore Lese-Frunza verde ca iarba">##SANITISED##>##SANITISED##>

Respectiv Grigore Lese - Frunza verde ca iarba "La birtutu din padure" este o doar o "adaptare" ...Ziceti-mi mie, cum poate fi interpretata aceasta piesa "original", fara sa intri pe contratimp pe 2/4, 4/4 sau orice alta masura ?

[ Edited Thu Aug 05 2010, 12:47PM ]


Back to top
DorelC
Thu Aug 05 2010, 12:43PM
Guest
RITMICA SI METRICA
Periodicitatea constanta a accentelor, determina metrica, impartirea in masuri.
Ritmul – reprezinta o succesiune organizata a duratelor sunetelor.
Timpul – constituie unitatea de baza pentru masurarea ritmului.
Metrul – se determina prin alternanta timpilor accentuate si neaccentuati.
Masura – reprezinta gruparea tuturor duratelor sunetelor ( ritmul) aflate intre doua bare(intre 2 timpi = accentuate).
Ritmul musical poate fi binar(din 2 in 2 timpi) si ternar(din 3 in 3 ).
Incadrarea ritmului binary si ternar in masuri determina metrica binara si metrica ternara.
Masurile
- Masuri simple – exista un singur accent in fiecare masura.
- Masuri compuse omogene – sunt formate din 2 sau mai multe masuri de acelasi fel, putand avea 2 sau mai multe accente in aceasi masura.
- Masuri compuse mixte – sunt formate din 2 sau mai multe masuri simple diferite ca facture ritmica(binar+ ternar), asezate in diverse combinatii: 2+3=5 3+2=5 2+3+2=7

Lamurit ? ../../images/emotes/yahoo/yahoo_happy.gif

Dane la exemplul 2 ceterasul are si coarda aceea a 5-a in plus ? Am fost vazut odata e bagata ciudat pe dedesubt cumva lamureste-ne daca stii.
In ceea ce-l priveste pe Lese la asta nu i-s toate acasa el aude muzica in felul lui nu rspecta nimic e septar pana la D-zeu.Odata cand eram la ansamblu ne-am certat urat de tot bine ca l-am scapat de bataie ! ../../images/emotes/yahoo/yahoo_happy.gif

[ Edited Thu Aug 05 2010, 12:48PM ]


Back to top
admin
Thu Aug 05 2010, 12:45PM


Registered Member #1
Joined: Wed May 21 2008, 07:43PM
Posts: 1805
ALT EXEMPLU: Cine poate pune pe partitura urmatoarea piesa, exact asa cum este ea ?##SANITISED## width="448" height="55">##SANITISED## src="http://embed.trilulilu.ro/audio/0as/6b02b4a0b3d5cd.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="448" height="55" FlashVars="durataAudio=137&titluEmbed=cetera din oas...paca techeres">##SANITISED##>##SANITISED##>

Sa nu va aud spunand ceva de falsuri ! Daca nu stiti, asa se canta acest gen de muzica, ORIGINAL, din mosi stramosi !PS1: - Beethoven e copil mic pe langa astia ... ../../images/emotes/yahoo/yahoo_rofl.gif PS2: - Vioara folosita la muzica oseneasca, are 4 corzi, nu 5, insa este acordata altfel decat vioara clasica... - Grigore Lese este considerat unul dintre cei mai valorosi interpreti traditionali din Romania, si este singurul care interpreteaza corect cantatul "cu noduri" din zona Lapusului... Cum s-ar zice, o "somitate" in materie de folclor autentic, neaos, original... Deci, cum ramane cu folclorul original ? Stiinta sau "prostie" ?

[ Edited Thu Aug 05 2010, 01:00PM ]


Back to top
str8klaw
Thu Aug 05 2010, 01:00PM

Registered Member #9118
Joined: Sun Mar 28 2010, 12:44PM
Posts: 167
../../images/emotes/yahoo/yahoo_happy.gif ) nu pot decat sa rad cand ii aud pe astia" cetera din oas...paca teachers"

Back to top
admin
Thu Aug 05 2010, 01:20PM


Registered Member #1
Joined: Wed May 21 2008, 07:43PM
Posts: 1805
Daca folclorul ar suna asa, as fi probabil unul dintre cei mai impatimiti ascultatori de folclor:




Back to top
Nelu.Buruiana
Thu Aug 05 2010, 01:36PM
Registered Member #9691
Joined: Thu Aug 05 2010, 09:55AM
Posts: 21
nu sunt un specialist in muzica... dar totusi in esenta se discuta despre "folclor original" care difera faorte mult de la o zona geografica la alta a patriei noastre.de ex. un "osan" nu poate aprecia exact folclorul din muntenia si viceversa.Deci cred ca e important sa stim din ce zona a tarii era "badea ..." ? Concluzie: fiind vorba de FOLCLOR ORIGINAL mie personal imi este greu sa-l numesc PROSTIE...ci mai de graba INSPIRATIE . MULTUMESC

[ Edited Thu Aug 05 2010, 01:57PM ]


Back to top
Sergiu Prodan
Thu Aug 05 2010, 04:29PM
Guest
folclorul romanesc contine foarte multe lucruri frumoase dar si foarte multa prostie ca si orice gen muzical de-altfel sau orice folclor international depinde de capacitatea fiecaruia de a deosebi ce e corect fata de ce e prost vizavi de piesele date ca exemplu de tine Admin aceste piese au avut ghinionul de a fi orchestrate de cineva cu capul prost chiar daca asa le-a cules din popor trebuia sa le gandeasca putin inainte sa le faca masurile asa ! daca o piesa intra pe mana unui muzicant prost poate sa fie ea cat de frumoasa ca tot prost va iesi !

Back to top
Go to page       >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by Clape.ro

! În atenţia noilor înregistraţi pe site!


Comentarii noi


[download] Grand piano yamaha pentru korg Posted by Catalin73 on 24 Mar : 12:34
Este setul de piane facute de reuben-salamander dar au probleme cu un fâşâit de fundal(asa au fost trase si nu mai pot fi rezolvate)😔


[download] Set Korg pa50 populara bun 2017 Posted by mssha on 22 Mar : 15:28
неможу загрузити


[download] Set ABX Korg Pa4X februarie2024 Posted by claudyucla on 20 Mar : 12:15
multumim sa fii sanatos


[download] Pa5x Studio Romania 2024 KST partea 1 Posted by myrcyone on 20 Mar : 12:00
Multumim frumos !:)>-


[download] Pa5x Studio Romania 2024 KST partea 1 Posted by xadiop on 19 Mar : 16:29
Salut. Pentru cei ce intampina probleme cu dezarhivarea vin cu urmatoarele precizari.Sunt trei arhive facute cu winrar de mine.(pentru ca nu pot uploada mai mult de 300Mb un fisier [more ...]





Facebook page





Îţi place siteul ? Susţine acest site: adăugă codul de mai jos pe siteul tău.
Clape.ro



Siteul Muzicantilor


Mobile Theme Setări confidenţialitate

Zuma Deluxe Sitemap