Forums
Clape.ro :: Forums :: Mic forum pentru incepatori ! :: Sfaturi, raspunsuri pentru incepatori |
|
<< Previous thread | Next thread >> |
Acorduri si Game |
Go to page << >> | |
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
|
Author | Post | ||
lupica |
|
||
Registered Member #1308
...domnilor colegi...n-o sa intelegeti armonia niciodata.. daca nu studiati teoria muzicii.Daca nu aveti posibilitatea sa faceti o scoala de muzica,cautati un curs de Notiuni generale de teoria muzicii,pentru ca altfel nu veti sti game,arpegii sau ce este tonica,subdominanta sau dominanta... Nu ca ma dau eu mare in fata dumneavoastra,dar aceasta este realitatea.Gasiti pe internet sau si pe acest forum postate cursuri de teoria muzicii,studiati tot de acolo.La orga ,cu mana dreapta invatati si dupa ureche,folclor,dar armonia nu...Altfel veti invata gresit si nu va veti mai putea indrepta.Mai ales ca fiecare acord in stare directa mai are si doua rasturnari.Trebuie sa va invatati sa luati acordurile intr-o octava,altfel n-o sa va descurcati la acompaniat,mai ales la muzica populara.Si mai este ceva important.. este cam ciudata breasla asta a muzicantilor sau lautarilor (cum vreti sa-i spuneti)Destul de greu gasesti pe cineva sincer,sa te invete,pentru ca este multa invidie si rautate. [ Edited Mon Sep 02 2013, 08:18AM ] |
||
Back to top |
|
||
ciury |
|
||
Registered Member #5922
Cisnadian a scris ... Dl. Sydorel , nu e chiar asa de usor de explicat , dar uite am sa incerc... Dupa cum am inteles cu teoria nu te prea pricepi , si eu cred ca stii bine sa canti „ dupa ureche“ Dar fara un pic de ajutor in teorie foarte greu avansezi , Iti propun sa o luam pe episoade , deci azi episodul 1, tu urmeaza sa exersezi , sa verifici ,sa inveti, Cand consideri ca ai priceput , ma anunti , si continuam cu episodul 2. Ca sa nu intram prea adanc in tainele teoriei luam direct exemple practice , deci cantece foarte cunoscute si foarte simple si incercam sa le descifram. Muzicii in general ii stau la dispozitie doar 12 tonuri ( sunete ) chiar daca la prima vedere aven mult mai multe clape. Aceste tonuri se repeta , find mai sus , sau jos cu o octava, Deci incepand de la tonul Do, (sper ca stii care e) Do# (adica diez) (prima clapa neagra in dreapta lui Do Urmeaza Re, Re#, Mi, Fa, Fa# ,Sol ,Sol# , La, La# , Si , deci daca am numarat bine sunt 12. Fiecare dintre aceste tonuri au posibilitatea de a forma cate o gama majora si minora ,. Noi v-om incepe cu cea mai simpla , gama Do Major. Aceasta gama contine urmatoarele sunete: Do, Re , Mi, Fa, Sol ,La Si, Do. Toate aceste clape sunt albe ! Luam cantecul : Podul de piatra sa daramat ( cantec simplu de gradinita , sper sa-l stii) Sunetele in ordinea melodiei sunt urmatoarele: Do , Do, Re, Mi, Do, Re, Re, Mi , Do ...Podul de piatra s-a daramat. Do , Do, Re, Mi, Do, Re, Re, Mi , … A venit apa si la luat. Fa , Fa Mi, Re, Re, Do , Do, Re ,Mi, ……V- om face altul pe rau in jos, Fa , Fa Mi, Re, Re, Do , Mi Re ,Do …Altul mai trainic si mai frumos Acesta este un cantec in gama Majora , , de ce , pentru ca asa la conceput componistul atunci cand la scris, Deci trebuie in acompaniament sa folosim iarasi doar acorduri majore. (acord inseamna cel putin trei sunete diferite simultan) Acordurile pe care le v-om folosi sunt Do Major format din sunetele : Do –Mi- Sol Sol Major……………………...............Sol- Si- Re Fa Major………………......................Fa- La- Do Acum incercam sa acompaniem: Deci melodia o cantam cu mana dreapta , iar cu stanga bagam acordurile: Do....................Sol........Do Podul de piatra s-a daramat Do..............Sol....Do A venit apa si la luat. Fa........................Do.............. V- om face altul , pe rau in jos, Fa.....................Sol...........Do Altul mai trainic si mai frumos Sper ca n-a fost prea simplu pentru tine, Te rog sa-mi comunici daca ai reusit Apoi v-om continua cu un cantec in gama minora Succes! Am si eu o intrebare pe text Cum ati gandit cand ati luat acordul do (de ce l=ati ;uat pe do) so ci, ati gandit cand ati luat acordul sol ... |
||
Back to top |
|
||
lupica |
|
||
Registered Member #1308
...Iar revin domnule coleg. De obicei ,o piesa muzicala se armonizeaza cu acorduri care se formeaza pe treptele principale ale gamei respectiva, I-V-IV,acorduri de septima(care sunt de trecere) si rareori acorduri secundare.Pentru a sti aceste acorduri...te rog frumos ,studiaza TEORIA MUZICII.
[ Edited Mon Jun 02 2014, 10:07AM ] |
||
Back to top |
|
||
ciury |
|
||
Registered Member #5922
frate stiu acordurile......eu intreb CAND alegi DO Major si cand SOL Major aici ....si pe cve rationament te bazezi....altul decat urechea daca exista
|
||
Back to top |
|
||
s_cristi |
|
||
Registered Member #1965
Off Topic: Ciury, ești programator, frate. Pune și tu semnele de punctuație în așa fel încât să se înțeleagă „codul”. On topic... Ca ”raționament matematic” mă gândesc că poți să dai orice acord care conține nota din solo/linia melodică/voce. Deși treaba pare mai mult invers, adică eliminatorie - în sensul că e greu să ții un ton de Fa(solo) pe un acord DO-MI-SOL (armonie) și „raționamentul/urechea” te obligă să dai un acord (FA/RE minor,DO sus4, SI bemol. etc...) Aici intervine frumusețea muzicii zic eu, adică 'nșpe variante de armonie la o singură melodie și totodată marea tragedie de a strica(sărăcii) muzica atunci când folosești doar 5-6 acorduri per melodie, că doar atâtea știi. Răspuns corect: Habar nu am... [ Edited Mon Jun 02 2014, 01:38PM ] |
||
Back to top |
|
||
Cisnadian |
|
||
Registered Member #10572
Bineinteles exista tot felul de explicatii de ce , si ce fel de acorduri la acompanierea unei melodii. Da ca sa nu compliam situiatia ci dinpotriva sa vedem cum e la un exemplu foarte simplu, ca si in cantecelul "Podul de piatra sa daramat", deci eu zic ca aici nu e nevoie de o armonie complicata cu 5-6 acorduri , cred ca 3 sunt suficiente. De ce se schimba la un moment dat din Do major in Sol major armonia , este cred eu faptul ca muzica e ceva placut urechilor ceva ce presupune o armonie a sunetelor , si daca ai tine acompaniamentul doar in Do major , la un moment dat vei simtii ca suna fals adica parca trebuie schimbat ceva , atunci trebuie sa intervina un schimb de armonie , de obicei Fa sau Sol , (in acest cantec) de unde stiu ca e Fa sau Sol, stiu asta din faptul ca am studiat multe asemenea "cazuri" si sa cristalizat aceasta formula , ea e valabila pentru multe melodii (simple). Probabil un cantec chinezesc nu are o asa formula , pentru ca chinezii probabil si-au format alta ureche muzicala si percep in alt fel armoniile ,si pentru astea fiind placute. |
||
Back to top |
|
||
ciury |
|
||
Registered Member #5922
Am inteles! Va multumesc frumos pentru explicatii.
|
||
Back to top |
|
||
victorr |
|
||
Registered Member #9068
ciury la cursurile de armonie te invata sa pui armonia la o linie melodica simpla, cu cele 3 acorduri principale, tonica, subdominanta si dominanta. Ti se dau exemple dintai, apoi trebuie sa armonizezi si tu. Eu sincer sa fiu, acompaniam manual la pian folclor inca inainte sa ne predea armonie. Si nici acum nu tin minte daca s-a dat vreo explicatie si care era la intrebarea ta. In cazul meu, daca e o melodie cunoscuta, caut pe net, youtube, varianta care imi place mie cum suna si incerc sa inteleg ce armonie s-a folosit. Asta ca sa fiu sigur ca iau toata armonia si nu ma joc cu 3 acorduri Daca e o melodie mai putin cunoscuta, caut singur armonia. Caut acordurile care au mers la alta melodie in unele cazuri asemanatoare si pana la urma tot urechea da verdictul: daca suna bine, e bun acordul! |
||
Back to top |
|
||
ciury |
|
||
Registered Member #5922
Da pai am tot intrebat si toti zic ca urechea da verdictul dar ziceam ca o fi si vreo lege....am citit teoria muzicii si nu am gasit nimic
[ Edited Tue Jun 03 2014, 12:41AM ] |
||
Back to top |
|
||
lupica |
|
||
Registered Member #1308
...frate...asculta multa muzica..incearca sa auzi armonia la fiecare piesa muzicala. Iti mai dau un sfat prietenesc...spalate bine in urechi. Muzica nu este o stiinta exacta...depinde si de vocatia fiecaruia.
|
||
Back to top |
|
||
Go to page << >> | |