Forums

Clape.ro :: Forums :: Alte subiecte :: Legislatie, Economie si Politica
 
<< Previous thread | Next thread >>
Rezistam fara gaze de la rusi ?
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
Author Post
dan
Wed Jan 07 2009, 05:06PM

Registered Member #9
Joined: Thu May 22 2008, 03:57PM
Posts: 1
Miercuri, 7 Ianuarie 2009

Livrarile de gaze din Rusia spre Romania au fost oprite, marti dimineata, prin statia Isaccea 2, judetul Tulcea. Astfel, importurile sunt asigurate intr-o cantitate mult diminuata, numai prin punctul de la Mediesul Aurit, judetul Satu Mare.

Prin statia de la Isaccea se tranzitau pana ieri, la ora trei dimineata, 4,7 milioane mc pe zi. In ciuda reducerii cu peste 70% a livrarilor de gaze rusesti, premierul Emil Boc a dat asigurari ca situatia se afla sub control.

"Desi situatia nu este una favorabila Romaniei, pot sa va asigur ca avem situatia sub control si ca niciun consumator casnic nu va fi afectat de situatia existenta intre Rusia si Ucraina", a afirmat Boc.

El a atentionat ca pot aparea "constrangeri" legate de presiunea gazelor din cauza crizei Rusia-Ucraina, dar si de temperatura, care, daca ar scadea sub minus 15 grade Celsius, ar afecta functionarea normala a sistemului.


Restrictii de consum la CET-uri

Optimismul Executivului este dat de faptul ca in Romania consumul de gaze este de 61,5 milioane mc pe zi, din care 34 milioane reprezinta necesarul populatiei. Rezervele inmagazinate in depozitele subterane se ridica la 2,2 miliarde mc, capacitatea maxima de extractie fiind de 26 milioane mc pe zi.

Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat ca s-a trecut la rationalizarea consumului. Dispecerul National de Gaze a transmis luni unor consumatori industriali o notificare prin care cerea diminuarea consumului, ca urmare a depasirii cotelor alocate. Printre acestia se numara, in principal, centralele termo-electrice.


Gazprom, decis sa inchida complet robinetul

Livrarile catre Ucraina ale Gazprom au scazut dramatic in noaptea de luni spre marti. "In momentul de fata pot spune ca, dupa toate probabilitatile, Gazprom a decis sa suspende total furnizarea de gaze rusesti", a spus presedintele companiei nationale ucrainiene Naftogaz, Oleg Dubina, la o conferinta de presa.

Volumul de gaze livrat de Gazprom a fost luni de 305 milioane metri cubi, pentru ca, marti dimineata, sa scada la numai 72 milioane. Vesti bune vin doar de la Aleksandr Spanak, seful administratiei prezidentiale de la Kiev, care a spus ca Ucraina considera ca pretul optim la gaze naturale este de 250 de dolari pe 1.000 mc, la un tarif de transport de 2 - 2,2 dolari pe mia de mc la 100 km. Este pentru prima oara cand oficialitatile de la Kiev se arata dispuse se negocieze pretul avansat de Gazprom, pana acum acceptand doar 201 dolari pe 1.000 mc.

Compania rusa de gaze este dispusa sa inceapa "in orice moment" negocierile cu Naftogaz in problema livrarilor de gaze, a mentionat, ieri, purtatorul de cuvant al monopolului rus Serghei Kuprianov, citat de ITAR-TASS. Kievul a convocat insa la Berlin oficialii Gazprom pentru reluarea discutiilor. "Declaratia Kievului privind continuarea negocierilor abia pe 8 ianuarie ne surprinde.

Situatia este atat de dificila, incat nu suporta o amanare de doua zile", a afirmat purtatorul de cuvant al Gazprom.


In tara se resimte criza

ARGES. Furnizorul de agent termic a redus debitul de gaz natural. Din punctele termice, caldura pleaca spre asociatiile de proprietari la circa 48 de grade Celsius, cu zece grade mai putin decat ar fi fost normal. Peste 45.000 de locuinte sunt afectate.

GALATI. Sistarea furnizarii gazului provenit prin statia Isaccea afecteaza activitatea furnizorului de energie termica al Galatiului. Potrivit reprezentantilor societatii, presiunea a scazut cu 40%.

TIMISOARA. Societatea Colterm a redus cu 32% cota alocata. Timisorenii nu au insa de suferit. "Daca se va prelungi aceasta situatie sau daca se va reduce si mai mult presiunea, nu stiu ce se va intampla. Rezerva de pacura ne ajunge doar pentru cinci zile", a spus Aurel Matei, directorul societatii Colterm.

IASI. De ieri, s-a redus consumul de gaz de la 17.600 metri cubi pe ora la 10.000. "Speram sa nu fie variatii mari de temperatura. In aceste conditii, mai avem pacura pentru 15 zile la CET 1. La CET 2, unde functionam pe huila, cu temperaturile de acum, putem asigura productia 45 de zile", a precizat Neculai Parasc, purtatorul de cuvant al CET.


Cum supravietuieste Europa de Est

Livrarile combustibilului albastru in Ucraina de catre Gazprom au incetat la 1 ianuarie pentru ca nu a fost semnat un nou contract bilateral. Partile nu au cazut de acord asupra pretului gazelor rusesti pentru Ucraina si asupra tarifului de tranzit pentru Europa. In plus, Moscova acuza Kievul ca nu si-a platit datoria pentru gazele primite, de peste 2 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Naftogaz a virat 1,5 miliarde de dolari companiei RosUkrEnergo, care detine monopolul in domeniul livrarilor gazelor naturale pentru Ucraina, pentru rambursarea datoriei catre Rusia. Banii nu au ajuns insa in conturile Gazprom.

Moscova insista acum ca Ucraina sa plateasca pentru gazul rusesc un pret-record - 450 de dolari pe mia de metri cubi. Inainte, Rusia oferise Ucrainei gazul la pretul de 250 de dolari.

In prezent, pentru nevoile interne ale Ucrainei se utilizeaza gazul din productie interna si cel din depozitele subterane. "Avem destul gaz natural pe toata perioada de iarna", a asigurat premierul Iulia Timosenko.


Bulgarii se imbraca... bine

Criza ruso-ucraineana a gazelor se resimte, la bulgari, direct in caloriferele care, de ieri-dimineata, sunt aproape reci.

Premierul Serghei Stanisev a recunoscut ca in Bulgaria este o "criza a gazelor", iar prima masura a fost reducerea cu 2/3 a consumului. "Prioritate vor avea spitalele, scolile si consumatorii fizici", a spus presedintele Gheorghi Pirvanov. Bulgaria ar putea redeschide blocul 3 al centralei de la Kozlodui.


Consumul casnic poate fi asigurat, nu si cel industrial

Consumul de gaze naturale poate fi asigurat din productia interna curenta, extractia din depozitele in care s-au inmagazinat gaze, chiar si in absenta completa a importurilor, care in prezent nu mai acopera decat 4% din totalul cererii interne. Este adevarat ca marii consumatori, combinate chimice si petrochimice, precum si metalurgice sunt inchise, ceea ce reduce consumul cu aproximativ 20%.

In plus, Petrom, care asigura circa jumatate din productia curenta, a luat o serie de masuri ce vor creste cantitatea de gaze introdusa in reteaua nationala cu circa 300-500 mii mc de gaze pe zi. In plus, prin inchiderea temporara a combinatului Doljchim, va fi disponibilizata pentru populatie o cantitate suplimentara de circa un milion mc de gaze, zilnic.

Termoelectrica poate transfera pe pacura 50-60% din unitatile de productie a energiei sau chiar mai mult, cu conditia respectarii normelor de mediu, care prevad un continut de sulf de sub 1% pentru acest tip de combustibil.



Back to top
minel
Wed Jan 07 2009, 11:03PM
Guest
tot raul spre mai rau.generatia noastra a prins perioade grele.someri,foamete,scumpiri in lant etc.asta ne mai lipsea.la mine la giurgiu,incepand de ieri,nu mai avem caldura.d-zeu cu mila.

Back to top
PSR-istul
Thu Jan 08 2009, 12:03AM

Registered Member #732
Joined: Sat Aug 09 2008, 06:07PM
Posts: 62
cam nasol dar nu prea ii vad bine pe rusi ca o sa sara tarile astelalte pe ei si de acolo o sa o patin si noi si altii
doamne fereste de vreo galceava intre tari

Back to top
victor2008
Thu Jan 08 2009, 12:08AM

Registered Member #64
Joined: Tue Jun 03 2008, 06:36PM
Posts: 308
NO Problem avem si gaz si pacura si carbune si centrala Atomica asa ca dai in colom de rusi si-o fac cu mana lor

Back to top
geogenesys
Thu Jan 08 2009, 12:31AM

Registered Member #648
Joined: Wed Aug 06 2008, 10:52PM
Posts: 380
Bine ai zis Minel, de toate am avut parte. Si de ce pisca masii a trebuit oare sa fim inconjurati oare de o mare de slavi si de alte natii proaste? Oare cand o sa fie bine cu adevarat in tarisoara noastra?

Back to top
Greieras
Thu Jan 08 2009, 12:41AM
Guest
Trebuie să ne obișnuim cu greul, ăsta e binele la noi în țară. Doamne ferește de altceva, cum sunt cei din Gaza...mai bine așa. Ne luăm reșou...mâncăm mai multă pâine cu cartofi prăjiți....dar bine că e pace. Cui nu-i convine, să plece în America...că de la ăia ni se trage la toți....

Back to top
sarac.lipit
Thu Jan 08 2009, 12:55AM

Registered Member #45
Joined: Thu May 29 2008, 12:31AM
Posts: 2458
s-a mâncat rahat simplu cu integrarea. L-am păpat fără să clipim. Acum că suntem integraţi... ne vom descurca singuri! Numai să nu uităm a ne plăti cotizaţia.... Ne cumpărăm propria apă, gaz, petrol de la alţii. Da' deh! Cine se plimbă liber prin ue? Ce-o să facem? Mergem în plimbare când n-om mai rezista la îngheţ... suntem în sfârşit liberi!
Eu aş numi fenomenul ăsta subminare a economiei naţionale şi aş instaura legea marţială. Da' cine să plătească prostia? Înainte erau bunurile tuturor şi era rău! Acum sunt bunurile fiecăruia... şi-i o tâmpenie. Nu se ştie nimic, nu se poate afla nimic, afacerile se învârt de nu ştii cine cui distribuie şi cine de unde cumpără. Se zice că doar 15-20 procente importăm. Ori se doreşte un tam-tam mare de către cineva, ori procentul este muult mai mare.

Back to top
leo1
Thu Jan 08 2009, 02:02AM

Registered Member #1086
Joined: Wed Aug 27 2008, 02:39PM
Posts: 179
Domnul sarac.lipit imi permit sa te contrazic desi d-neata erai major pe vremea lu ceasca` zici tu ca noi ne cumparam gazu` apa si petrolu` ..ok sunt de acord dar de ce ? pt ca fiecare care ajunge sus se gandeste doar la el ..foamea e mare in romania ..iar dorinta de a ti merge bine crede ma ca apare involuntar ..referitor la intrebarea ce o sa facem e simplu .ce poti face ? ../../images/emotes/yahoo/yahoo_tongue.gif nimic ..daca ar fii toti ca tine sau ca mine sa iasa in strada ..ok am face ceva ..dar vezi tu cum e romanu` cat timp imi merge bine nu ma intere ..sau ..nu mai am servici las` ca plec iar pe dincolo sclav ..legea martiala nu e o solutie ..parerea mea ..prea multa democratie in romania ..ma refer la chestii de genu` eu vand petromu` iau 2 miliarde de euro fac 2 ani de parnaie ...SI IMI CONVINE !!! am ajuns sa depindem de altii cand o gramada depindeau de noi !!! ce mai e de zis ..bravo lor ca au ajuns la putere ..as injura ...si inca cum !!! dar asta nu e o solutie

Back to top
 

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by Clape.ro

! În atenţia noilor înregistraţi pe site!


Comentarii noi


[download] enigma.ppf Posted by unaidiu on 17 May : 00:12
... in format SF2


[download] Set Korg PA2X 2023 - Alexandru Soare Posted by apbgd on 11 May : 18:05
Foarte bun setul, se simte ca e cel original, multumim de up1715439966 ]


[download] Set Pa1000 2023 ABX Posted by bliviu27 on 07 May : 16:11
Descrierea nu este corecta. Nu contine preseturi TC Helicon. Folderul Voicepreset este gol.


[download] SET KORG PA600 S.R. Posted by acery71 on 05 May : 22:45
Are tonuri ok , pentru cine vrea sa lucreze ,ca nu este tot setul asa cum spera fiecare , asta este , se cumpara pa4x/pa5x , nu mai sunt probleme de memorie si s-a rezolvat tot. Or [more ...]


[download] SET KORG PA600 S.R. Posted by mark on 02 May : 21:26
Salut , da este vechi pentru ca nimeni nu face pentru pa600.Toti le repeta cu balarii.Am cumparat multe seturi,asta mi-sa parut cit de cit bunicel desi are multe defecte.





Facebook page





Îţi place siteul ? Susţine acest site: adăugă codul de mai jos pe siteul tău.
Clape.ro



Siteul Muzicantilor


Mobile Theme Setări confidenţialitate

Zuma Deluxe Sitemap