Forums

Clape.ro :: Forums :: Alte subiecte :: Discutii generale
 
<< Previous thread | Next thread >>
Formele si genurile muzicale ale jocului popular si nu numai !
Moderators: admin, Robert Craciun, pustiulica, angelitto
Author Post
valinico
Tue May 10 2016, 07:53PM

Registered Member #15021
Joined: Fri Feb 27 2015, 07:24PM
Posts: 254

In acest thread voi cauta sa prezint intr-o forma accesibila iubitorilor de gen, formele muzicii instrumentale , atat cele mai simple , cat si cele ample si complexe ale muzicii populare romanesti ! In ceea ce urmeaza , pornind de la simplu la complex am sa icerc sa fac o descriere succinta a celor mai importante genuri si forme muzicale , incepand cu jocurile romanesti populare , in principiu pentru tinerii nostri de azi si nu numai !



Bogatia nesfarsita a acestor cantece de joc, create si slefuite de noi ,,romanii,,!...au dat la iveala lucrari cu valoare avand la baza aceste cantece de joc.


1.ALUNELUL.-TREI-PAZESTE. RUSTEMUL.
- acestea sunt jocuri oltenesti, care se desfasoara in formatie de coloana si se joaca cu bratele incrucisate la spate. Sunt jocuri cu precadere barbatesti. Pasii incrucisati, alterneaza cu ample deplasari laterale. Miscarile se executa cu mare agilitate, aproape de varful picioarelor....Alunelul si Trei-Pazeste au masura 2-4...Rustemul se executa in general pe masura de 5-8, mai rar in cea de 7-16. Spre sfarsit , tempoul se accelereaza. In general, figurile jocului nu se suprapun dimensional pe frazele muzicale.



2.BREAZA..BARBUNCUL...
-este un joc de perechi foarte raspandit in zona subcarpatica munteana si in Ardealul de Sud. Cunoscut si sub denumiri ca..DE DOI, UNGUREASCA, CA LA BREAZA , MOCANEASCA....Tinuta obisnuita este cu mainile incrucisate la spate. Jocul cuprinde mai multe figuri , in succesiune libera. Masura este de 2-4 iar tempoul vioi . Stilul cunoaste un numar mare de variante si melodii diferite. Figurile jocului concorda cu fraza melodica.




3.BRAUL....este un joc barbatesc de mare virtuozitate (mai nou intra si fetele)..este raspandit pe ambele versante ale Carpatilor , si poarta diferite denumiri ca ..Braul pe sase (Muscel),Braul pe opt (Ardeal)...Braul Batran,...etc...masuara fiind 2-4.In unele cazuri frazele muzicale coincid cu figurile dansului in altele nu. Sub denumirea de BRAU...sunt cuprinse si jocurile inrudite ca braurile banatene si cele oltenesti, care sunt jocuri populare vioaie ce se danseaza cu pasi incrucisati, ca nota la braurile banatene , figurile concorda perfect cu fraza melodica .




4. HORA...este cel mai raspandit si nelipsit la toate ocaziile in tara noastra. Masura fiind 2-4, dar sunt hore in masura 6-8 , in Oltenia si Ardealul de sud..Nordul Moldovei...(renumitele hore batranesti). Se joaca in in cerc mare in lant , in brate.In general pasii sunt simpli, uneori marunti si batuti (in horele pe batai), in contratimp sau sincopat (Muntenia-Bucuresti)...miscare se face fie oblic spre dreapta , fie bilateral fie spre stanga(Banat)....Hora are multe variatiuni muzicale si coregrafice, precum si denumiri multiple ca...Hora Mare, Hora Ddreapta, Hora la Stanga, Hora Miresei, Murguletul, Ciocarlanul, Frunza ...etc..



5. SARBA....este un joc raspandit in toata tara, se gaseste in forme mai ample pe versantul sudic al Carpatilor,...Muscel-Gorj...masura fiind 2-4 cu pasii construiti pe trei masuri astfel incat figura jocului nu concorda cu fraza lui muzicala. Formatia este in semicerc, iar tinuta--cu bratele pe umerii vecinului. Are o desfasurare ampla, uneori serpuita , spirala etc. Jocul cuprindesi figuri de virtuozitate, executate pe valori divizionare ......

Va urma !...scuze de eventualele greseli !














[ Edited Tue May 10 2016, 08:03PM ]


Back to top
pustiulica
Tue May 10 2016, 08:24PM


Registered Member #11427
Joined: Fri Sep 28 2012, 01:47PM
Posts: 1626
Felicitari pentru idee si mai ales pentru punerea ei in practica!
Daca vrei/poti, adauga si exemple de dansuri cu link-uri catre youtube.

Back to top
Robert Craciun
Wed May 11 2016, 08:13AM


Registered Member #25
Joined: Sat May 24 2008, 07:38PM
Posts: 790
geamparalele un joc din Dobrogea, raspandit in aproape toata muntenia si moldova, care se danseaza in doi, fedelesul sau sfredelusul, ofitereasca, romanul, tiganeasca...sunt o gramada de jocuri populare, chiar rog colegii din alte zone ale tarii sa ne impartaseasca din cunostintele lor, dansurile care sunt reprezentative pe la ei!

Back to top
valinico
Fri May 13 2016, 06:47PM

Registered Member #15021
Joined: Fri Feb 27 2015, 07:24PM
Posts: 254
6. CALUSUL...

Este un joc barbatesc de ceata , la origine el era practicat de la Rusalii si avea o functie rituala,pentru fertilitate, vindecarea bolilior etc...Astazi el se executa in special la diferite spectacole, detasat de semnificatia lui primitiva. Jocul este raspandit in Oltenia mai ales in sud , si in Muntenia de sud-vest. Este un joc de mare virtuozitateca este alcatuit din trei parti...MARSUL, PLIMBAREA si un numar mare de figuri deosebite ce pot purta urmatoarele denumiri ca ..Floricica, Oglinda, Rata, Gheorhita,Adracului...etc...Miscarile cubrind batai, sarituri, pinteni executate cu ajutorul unui bat, bate de sprijin. Masura este de 2-4, de multe ori, in timpul jocului se intalnesc pasi sincopati.


7. DE DOI...

Este un joc de perechi, specific Banatului, unde este foarte raspandit. Are tinute foarte variate. Pasii sunt rapizi si marunti , capatand anumite accente foarte caracteristice. Specifice acestui joc sunt trecerile fetei pe sub mana, foarte variate si spectaculoase, masura jocului fiind 2-4. Muzica si ritmica acestui joc se preteza la dezvoltari simfonice in muzica culta.

8. GEAMPARALELE..

Prin aceasta denumire se intelege un joc raspandit in Dobrogea si sudul Munteniei , a carei origine este bulgareasca. El se desfasoara fie in formatie de cerc, fie in perechi sau solistic. In unele cazuri se obisnuieste ca cel care conduce jocul, sau una dintre fete, sa fluture o batista in ritmul pasilor, masura este 7-16.

9. INVARTITA ..

Este un joc de perechi foarte raspandit in Ardeal, avand diferite tipuri, dupa cum ne situam, in sudul Ardealului, pe Valea Muresului, sau Nordul Ardealului. In general acesta se compune dintr-o plimbare intercalata uneori cu piruete ---si dintr-o invartire rapida. Masura invartitei din Sudul Ardealului este asimetrica , insa cu puternice tendinte de a trece in masura 2-4.
In sudul Ardealului sunt caracteristici pasii sincopati. In spre Nord , invartita se joaca scuturat , fiind de remarcat ca in zona Sibiului...pasii incep in masura a-4-a a melodiei .

PS. Multumesc Marius!..am sa pun si linkuri la sfarsitul thread-ului..in ordinea nr. de pe tricou...imi pare rau ca nu mi-am dat seama mai devreme!

[ Edited Fri May 13 2016, 07:02PM ]


Back to top
 

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by Clape.ro

! În atenţia noilor înregistraţi pe site!


Comentarii noi


[download] Metoda de acordeon - Misu Iancu & Petre Romea Posted by Florinh87 on 24 Apr : 18:56
Multumesc mult, cu siguranță imi va fi de folos!


[Content] Acces Posted by Excl on 18 Apr : 13:36
Salutare ! Doresc si eu acces la download !! Am incarcat ceva seturi (au ceva download-uri ) si am raspuns si la forum-uri ! Voi posta seturi in continuare dar doresc si eu acces l [more ...]


[download] Ketron SD1 for Thomann AK-X1100 and Medeli AKX10 Posted by mihaidor on 17 Apr : 20:10
Aceste styl-uri Ketron SD 1 sună foarte profi pe Thomann AK-X1100.Nu există style convertit care să sune foarte bine din prima. Trebuie să mai modifici parametri pe care nu îi înca [more ...]


[download] Zece Ramy Posted by sebycog on 14 Apr : 18:22
Salut, imi poti trimite setul de pa2x cu zece și ete?


[download] FOLCL USOARA SR 2024 PA4X V2.SET Posted by miki67 on 12 Apr : 11:01
Cu plăcere! Nu uitați să dați un Rate, pentru a descărca cu încredere și alții interesați.Sănătate!





Facebook page





Îţi place siteul ? Susţine acest site: adăugă codul de mai jos pe siteul tău.
Clape.ro



Siteul Muzicantilor


Mobile Theme Setări confidenţialitate

Zuma Deluxe Sitemap