Forums

Clape.ro :: Forums :: Instrumente cu clape :: Acordeoane
 
<< Previous thread | Next thread >>
Poate muzica lăutărească să fie înregistrată fidel în partitură?
Go to page   <<      
Moderators: admin, pustiulica
Author Post
gigiflo
Mon Aug 08 2016, 08:38AM
Registered Member #15184
Joined: Mon May 11 2015, 09:37PM
Posts: 1395
remuscampean a scris ...

Salut, sa stii ca exista cateva tutoriale facute de profesionisti, cauta Sergiu Popa pe youtube, sau cauta "sa invatam la acordeon" in forum aici pe site.
Parerea mea e ca stilul de ascultare sau stilul lautaresc implica atat o armonie speciala cat si ornamentatie, accent, inflexiuni, care nu pot fi transcrise 100% ( si fara ele, melodia nu mai e la fel).
De ce nu incerci sa studiezi dupa fisiere midi?
Spre exemplu: LINK: Click aici !

Exista programele cu care scoti armonia dintr-un midi, si cu rabdare inveti chiar si linia melodica.
In fond, urechea e cea care ar trebui pana la urma da fie suficienta pentru a invata... Cei de la care noi asteptam tutoriale, da stii ca au stat multe ore cu urechea lipita de pickup sa prinda cate o returnela. Un exemplu e Peter Ralchev, care reproduce stilul lautaresc foarte bine, dar stiu sigur dintr-un interviu in care el spunea ca a ascultat multe placi de vinil cu acordeonisti romani pana a prins stilul.




Remus, concluzionez ca tu esti un "autodidact constiincios", motiv pentru care te-as ruga, daca nu cer prea mult, sa-mi oferi si mie mai multe adrese de unde pot invata dupa un midi. As vrea sa dezvolt aceasta tehnica si in afara tutorialului tau nu am gasit altceva...



Back to top
borovinam
Tue Aug 09 2016, 09:41AM
Registered Member #16017
Joined: Mon Aug 01 2016, 03:32AM
Posts: 6
florian71 a scris ...

Superba initiativa As propune asta LINK: Click aici ! E o melodie veche si personal nu am gasit partitura. Eu cred ca merita pusa pe note si pastrata.

O să încerc s-o pun.

remuscampean a scris ...

Salut, sa stii ca exista cateva tutoriale facute de profesionisti, cauta Sergiu Popa pe youtube, sau cauta "sa invatam la acordeon" in forum aici pe site.


E tare de tot topicul cu sa invatam la acordeon LINK: Click aici ! , m-am pus sa studiez Graovsko ../../images/emotes/yahoo/yahoo_happy.gif Acum intrebarea mea e: cineva care nu a facut niciodata inflorituri cum sunt alea din Graovsko, va putea el sa prinda melodia si sa o cante cum trebuie, doar dupa ureche, doar ascultand originalul, fara sa-i arate nimeni digitatia? Eu cred ca cine nu stie deja stilul, o va prinde pocit, o va adapta stilului lui, si va iesi alta melodie diferita de original. Vreau sa zic deci ca urechea singura, are si ea limitari. E bine ca pe topic e pus si video si partitura. Partitura de acolo e incompleta (lipsesc ornamentatii, are si note aiurea), insa stiu ca e de munca cand scrii o partitura, si softurile de scris partituri sunt cam proaste majoritatea, cam toate au limitari, buguri, altele sunt grele de folosit, etc, deci nu-i nimic: e utila chiar si asa. Pe ea vezi usor armonia, ritmul. Voi incerca sa o corectez, sa pun trilurile care lipsesc si sa corectez notele gresite.
Partiturile generate automat din midiuri cred ca nu contin appoggiaturi sau notatii cu triluri, ci doar 64 patrimi sau 32 doimi, 16 zecimi, deci de aceea partiturile generate automat de calculator sunt greu de citit de om. (nu sunt sunt sigur 100% ca nu mai tin minte dar parca asa fost ultima data cand am incercat sa export o partitura din midi)
Mă bucură vestea că Sergiu Popa a publicat lecții pe internet!

remuscampean a scris ...

Parerea mea e ca stilul de ascultare sau stilul lautaresc implica atat o armonie speciala cat si ornamentatie, accent, inflexiuni, care nu pot fi transcrise 100% ( si fara ele, melodia nu mai e la fel).

Ce inflexiuni sau ornamentatii sau armonii nu pot fi scrise? Cauta si vino cu niste exemple, sa vedem. Eu cred ca 99% din muzica lautareasca poate fi scrisa fara probleme.

remuscampean a scris ...

De ce nu incerci sa studiezi dupa fisiere midi?


Am incercat mai demult, metoda pe care încercat-o era sa folosesc pe calculator un player de midi care iti arata claviatura, si cu care pot selecta ce instrumente vreau sa fie afisate, si pe urma ma uitam pe claviatura ce clape sunt apăsate si prindeam notele si armonia si tot. Merge metoda, dar (ca orice metoda) are si ea lipsurile ei. Tre sa dai tot timpul back, sa asculți și să te uiți din nou, și din nou.. și am ajuns la concluzia că în comparație cu transcrierea și studierea după partitură a melodiei, să studiezi cu metoda asta după midi e mare bocceală. De ce? Pentru că MIDI e de fapt tot o partitură, pe care calculatorul știe să o cânte. De ce să învăț o melodie uitându-mă la clape, și dând tot timpul back și play, când pot mai bine să încerc să mă obișnuiesc cu notația de partitură, și apoi îmi va fi util și pentru muzica clasică, și pt tango-uri, și valsuri, etc? E ca și cum în loc să învăț să citesc o carte, prefer să învăț din cărți dându-le play pe calculator, să mi le recite.. e o metodă lentă. De ce să aleg varianta lentă, când pot alege o variantă mai rapidă? Durează până înveți să citești și să scrii, dar se merită, pe urmă procesul de învățare este accelerat.

Asta a fost concluzia mea după ce am încercat să învăț din midiuri. Am reușit să învăț, dar totuși era ceva efort și simțeam că e o metodă prea lentă. Asta a fost concluzia mea personală, așa am ajuns să fiu curios să învăț și puțin partituri... Și puținul pe care l-am învățat, deja mă ajută. Abia acu 4-5 săpt am reușit să mă prind cum e cu notațiile de triluri, pe urmă am învățat prima melodie sârbească, dintr-o partitură: Medeno Kolo, sună beton melodia, e prima din cartea asta: LINK: Click aici !

Insa indiferent că X sau Y consideră o metodă lentă sau rea, ea nu trebuie respinsă, pt că este o metodă de învățare validă. E bună si metoda învățatului din MIDIuri. Combinată cu alte metode de învățare, ea este excelentă: există melodii pt care nu ai partitură, nu ai nici înregistrare mp3, ai doar MIDI, și melodia e mișto și vrei s-o înveți. Sau ai mp3, dar nu auzi un tril clar la un moment dat.. sau o armonie.. te uiți pe midi și vezi cum e. Sunt o grămadă de situații, deci metoda din punctul meu de vedere e și ea foarte utilă, e bună de avut în arsenal.

remuscampean a scris ...

In fond, urechea e cea care ar trebui pana la urma da fie suficienta pentru a invata... Cei de la care noi asteptam tutoriale, da stii ca au stat multe ore cu urechea lipita de pickup sa prinda cate o returnela. Un exemplu e Peter Ralchev, care reproduce stilul lautaresc foarte bine, dar stiu sigur dintr-un interviu in care el spunea ca a ascultat multe placi de vinil cu acordeonisti romani pana a prins stilul.


Sunt sigur că la fel de mult cât a învățat din înregistrările de pickup a învățat și live de la prietenii lui lăutari din România, și din partituri.
--------------------------------------------------------------------------
Observ că în mințile noastre s-a format o idee cum că urechea și partitura ar fi contrarii, și nu complementare. Dacă cineva cântă după ureche, altii râd de el :ăsta e incult, nu știe note, nu știu ce.. Dacă cineva cântă după partituri, la fel, se gasesc unii sa rada: ăsta n-o să ajungă niciodată lăutar, învăță prostiile alea care nu te ajută deloc la lăutărie, și mai e și surd, n-are ureche și nici mână și nici creier să prindă și să fure stilurile și meseria.
Mai degrabă ar trebui combinate metodele, și în mod cert cine le combină are de câștigat, învață mai repede și are viziunea mai largă. Și e valabil pt orice domeniu: când înveți ceva, înveți și cu profesor, înveți și singur prin exercițiu, înveți și "furând meseria", înveți și uitându-te la înregistrări video, înveți și citind cărți.
Poți ajunge bun și folosind o singură metodă, și atunci vei crede că metoda folosită de tine e cea supremă, celelalte sunt proaste. Și așa a fost dintotdeauna, în toate domeniile, oamenii s-au certat că 'metoda lor e cea mai bună', în loc să se unească și să colecteze metodele și să le foloseacă pe toate pe rând, în funcție de situație și de necesități. Există situații când metoda A e bună, există situații când metoda B e bună, etc. Nu există o metodă perfectă și bună pentru orice situație.

E greu să înveți lăutărie calumea din partituri, însă motivul este acela că nu prea există partituri lăutărești bune. Acest lips e provocat tocmai de mentalitatea cum că lăutăria ar fi incultă, sau că ar trebui ținută secretă, și mai ales din cauză că lăutarii au învățat după ureche și au crezut că asta e singura metodă bună. "Notiștii majoritatea din ei habar nu au lăutărie, înseamnă că metoda lor e proasta și a noastră e bună." Deci au fost foarte puțini cei care au încercat să transpună în scris melodii lăutărești. Și pe vremea aia nici nu era tehnologie - chiar și acum cu tehnologie, și tot durează până scrii o partitură calumea, pe calculator.
Dacă ar exista partituri lăutărești bune, nu ai mai sta ore întregi să asculți la pickup, ci ai sta câteva săptămâni sau luni să te obișnuiești cu notația, și apoi ai avea la dispoziție melodii extraordinare pe care le poți citi și le poți reda fără să te mai chinuiești ascultând înregistrări neclare.

Deci ca un rezumat aș zice că metoda ideală e să combinăm cât mai multe metode, și să renunțăm la ideea cum că o singură metodă ar fi 'cea mai bună'.

[ Edited Tue Aug 09 2016, 10:51AM ]


Back to top
ciury
Tue Aug 09 2016, 12:33PM
Registered Member #5922
Joined: Mon Feb 09 2009, 03:10PM
Posts: 710
deci....eu stiu asa

Omul a scos sunetul "a" si a scris pe foaie a...ca sa ii tranmita cuiva la o distanta la care nu il putea auzi sau sa lase mostenire generatiilor viitoare

Omul a scos sunetul do....si a scris do pe partitura

deci partitura reflecta in scris ce aude urechea

deci daca nu exista semne pentru lautarie se pot inventa

deci se poate transcrie lautaresca pe foaie

deci...am demonstrat logic ../../images/emotes/yahoo/yahoo_happy.gif )))

Back to top
sVipper
Tue Aug 09 2016, 03:17PM

Registered Member #10465
Joined: Mon Oct 10 2011, 01:16PM
Posts: 234
,,fidel" nu poate fi scrisa pe note , linia melodica da, dar ce tine de simț și suflet nu . Muzica lăutărească se învață la ureche prin studiu intens, este un simț care se dezvoltă odată cu studiu

Back to top
Go to page   <<       

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by Clape.ro

! În atenţia noilor înregistraţi pe site!


Comentarii noi


[download] Grand piano yamaha pentru korg Posted by Catalin73 on 24 Mar : 12:34
Este setul de piane facute de reuben-salamander dar au probleme cu un fâşâit de fundal(asa au fost trase si nu mai pot fi rezolvate)😔


[download] Set Korg pa50 populara bun 2017 Posted by mssha on 22 Mar : 15:28
неможу загрузити


[download] Set ABX Korg Pa4X februarie2024 Posted by claudyucla on 20 Mar : 12:15
multumim sa fii sanatos


[download] Pa5x Studio Romania 2024 KST partea 1 Posted by myrcyone on 20 Mar : 12:00
Multumim frumos !:)>-


[download] Pa5x Studio Romania 2024 KST partea 1 Posted by xadiop on 19 Mar : 16:29
Salut. Pentru cei ce intampina probleme cu dezarhivarea vin cu urmatoarele precizari.Sunt trei arhive facute cu winrar de mine.(pentru ca nu pot uploada mai mult de 300Mb un fisier [more ...]





Facebook page





Îţi place siteul ? Susţine acest site: adăugă codul de mai jos pe siteul tău.
Clape.ro



Siteul Muzicantilor


Mobile Theme Setări confidenţialitate

Zuma Deluxe Sitemap